The Happy Observer
Het leven leven dat bij je past
Fotograaf: Naassom Azevedo

Hoe je het leven leeft dat bij je past

Het leven dat je echt wilt leven, dat is natuurlijk het leven dat bij jou past. Jouw droomleven, jouw waardevolste leven, jouw mooiste leven, jouw gelukkigste leven! Wie wil zo’n leven nou niet leven?

Hoe ver je al gekomen bent

Je bent al heel wat jaren op weg in je leven en je hebt zonder dat je er je bewust van bent al heel veel bereikt. Misschien ervaar je het niet zo, maar tot aan het punt waar je nu staat heb je al enorm veel keuzes gemaakt en ben je tal van uitdagingen aangegaan. Je hebt leuke dingen en minder leuke dingen meegemaakt en die maken je uiteindelijk tot de persoon die je op dit moment bent. Je hebt alles gedaan om jezelf tot een gelukkig persoon te maken.

En nu? Nu is er misschien het gevoel dat het niet goed genoeg is! Misschien voel je je niet helemaal gelukkig. Om jezelf niet al te ongelukkig te maken is het belangrijk, en ja het is cliché,  je zegeningen te tellen. Waar ben je al dankbaar voor op dit moment. Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet altijd. Als je hoofd bij problemen is die je moeilijk los kan laten dan is het moeilijk om de mooie dingen te blijven zien. Je leven is meestal niet zwart of wit, goed of fout, er zijn meer tinten.

Jouw rust en vrede is er al

Het is belangrijk dat je weet dat er helemaal niks nodig is om tevreden te kunnen zijn met dit moment. Het punt waar jij op dit moment staat in jouw leven is ok. Wanneer je bij jezelf naar binnen gaat door momenten van stilte in te lassen in jouw leven kun je de rust en vrede in jezelf vinden. Wanneer je je daar niet bewust van bent kom je nooit op een punt waarin je tevreden kunt zijn in het leven.

Vanuit dit punt van bewustzijn kun je verder werken aan jouw dromen. Je wilt verder komen dan waar je nu staat. En misschien wel een heel eind als je het gevoel hebt dat je nog niet helemaal het leven leeft dat bij jou past. Misschien heb je langere tijd de dromen van anderen geleefd en ben je jouw eigen dromen een beetje uit het oog verloren. Het is tijd om opnieuw jouw stip op de horizon te bepalen. Hoe ziet dat leven dat bij jou past er dan uit?

De onderdelen van het leven dat bij jou past

Een goed begin is om voor jezelf weer eens te gaan brainstormen. Schrijf voor jezelf op papier wat belangrijk voor jou is. Plak je muur vol post-its en ga de komende weken eens na wat jouw waarden in het leven zijn. Wellicht kun je na verloop van tijd groepjes van waarden maken en een top 5 maken van de belangrijkste. Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen: waar ga jij als persoon van stralen? Waar ga jij van aan? Waar droom jij van? Als je terugkijkt in je leven wat waren momenten waar je graag aan terug denkt en waarom? Welke rol speelde jijzelf daarin? Misschien kun je voor jezelf dan ook nagaan waar er wat mist in je huidige leven en waar je mee aan de slag zou moeten gaan. Welke waarden moet je meer gaan leven om het leven te leven dat bij jou past. Waar kun je dan meer op gaan focussen?

Wellicht kun je voor jezelf ook al de eerste acties bepalen om je leven gelijk in de goede richting te sturen. Het is het goed om doelen voor jezelf te stellen en een plan te maken. Als ik het bovenstaande op mezelf betrekt dan weet ik dat ik enthousiast wordt van plannen maken, dingen creeeren (ondernemend en creatief zijn), dingen mooier maken. Belangrijke waarden voor mij zijn bijvoorbeeld: continue ontwikkeling, mijn missie leven (ondernemerschap), vriendschap, liefde/warmte, zorgzaam zijn voor mens en planeet.

Je bewust worden van wat je tegenhoudt

Na een nog verdere verdieping van het bovenstaande en het zetten van je eerste stappen richting het leven dat bij jou past, loop je waarschijnlijk al snel  tegen blokkades aan. Je komt niet verder omdat je gaat twijfelen aan de nieuw ingeslagen weg. Je krijgt te maken met stemmetjes in je hoofd die zeggen: je kunt dit helemaal niet of je wilt dit niet echt, je weet nog te weinig of je moet eerst nog een studie volgen etc.

 Wat nu?

Je krijgt te maken met signalen dat je buiten je comfortzone gaat. In deze voor jou uitdagende situatie krijg je nog meer dan normaal gesproken te maken met aspecten waar je je niet altijd bewust van bent. Denk hierbij aan jouw persoonlijke eigenschappen die je niet altijd helpen, je eventuele beperkende overtuigingen, slechte gewoonten en moeilijke gevoelens. Het aangaan van uitdagingen wordt natuurlijk makkelijker wanneer je je bewust bent van jouw valkuilen. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Welke persoonlijke eigenschappen spelen bij jou een rol?

Weet jij hoe je als persoon in elkaar zit? Ben je je bewust van jouw persoonlijke eigenschappen en hoe deze jou eventueel belemmeren?

Ik zal hier wat vertellen over mijn eigen ervaringen. Bij het aan de slag gaan met het leven van het leven dat bij mij past, helpt het me erg om beter op een rij te krijgen hoe ik als persoon in elkaar zit. Als introverter en hoogsensitief persoon kan ik  ondersneeuwen in het bijzijn van andere (dominante) mensen. Doordat ik me daar bewust van ben weet ik inmiddels dat ik een stapje extra moet zetten om mijn geluid goed naar voren te brengen. Het feit dat dit mij misschien iets meer moeite kost betekent niet dat ik minder goede dingen te vertellen heb.

Ook heb ik nogal wat aanleg voor perfectionisme. Ik doe de dingen graag goed, maar ik moet mijzelf wel toespreken dat het op een gegeven moment goed genoeg is. Want je hebt alleen iets aan je kennis en vaardigheden als je ze op een gegeven moment aan de wereld toont.

Verder heeft het mij veel gebracht om het ongeduld in mezelf te leren herkennen. Erkennen dat dingen tijd kosten, vaak meer tijd dan ik graag zou willen. En accepteren dat dingen moeite (mogen) kosten om ergens beter in te worden is een gouden inzicht.

Al deze bewuste inzichten maken het voor mij makkelijker om met uitdagingen in mijn leven om te gaan. Heb jij al een idee wat bij jou zou kunnen spelen op het gebied van persoonlijke eigenschappen?

Beperkende overtuigingen achterhalen

Heb je net besloten om lekker aan de slag te gaan met je ‘nieuwe’ leven, een leven dat beter bij jou past, komen jouw beperkende overtuigingen om de hoek kijken. Je komt oog in oog met jouw conditionering. Jouw beschermengel die jou wilt beschermen tegen pijn en je daarom in fluistert dat je iets beter niet kan doen. Het is hartstikke fijn om zo’n beschermengel te hebben, maar bij veel mensen is deze beschermengel iets te goed geworden in zijn werk en mogen we hem een beetje gaan temmen.

Zo kom ik bij het werken aan het leven dat bij mij past ook vaak genoeg een van mijn grotere beschermengelen tegen: ‘je kunt dit niet’, ‘je bent er nog niet goed genoeg in’ of ‘dit is niet voor jouw weggelegd’ en ‘dit vind je helemaal niet leuk, dus waarom doe je het dan?’. Je kunt je voorstellen dat als je dergelijke beperkende overtuigingen onbewust hebt, dit het zetten van uitdagende stappen er bepaald niet makkelijker op maakt. Tot dat je ze doorziet, je je er bewust van wordt, ze begrijpt en je jezelf daardoor gerust kunt gaan stellen.

Ik kan hier nu door dat ik me hier bewust van ben geworden op antwoorden: ‘misschien heb ik nog veel te leren, maar op dit specifieke onderdeel kan ik me voorbereiden en kan ik andere mensen iets leren en kan ik het dus wel’. Een andere beschermengel die ik ook nog wel eens tegen kom is degene die zegt: ‘je bereikt dat leven dat bij je past niet want je bent nog weinig stappen verder gekomen’. Nu heb ik ook voor deze bescherrmengel een antwoord klaar namelijk de actie dat ik weer even op een rij zet wat mijn precieze plannen ook al waren en hoe ik daar weer naar terug kan keren en weer een volgende stap kan zetten. De beschermengel houdt me bij de les wanneer ik weer van mijn doelen afdwaal. Als antwoord heb ik dat ik het leven dat het beste bij mij past steeds meer aan het leven ben. En er geen precies punt zal zijn, dat je dit bereikt hebt.

Ben jij je bewust van jouw beperkende overtuigingen? Welk antwoord heb jij voor je beschermengel klaar staan? 

Anders omgaan met beperkende (collectieve) meningen

De mensen om jou heen hebben vaak een mening over wie we zijn en wat we doen. Wanneer je hier niet goed mee om weet te gaan dan kan dat je goed in de weg zitten bij leven van het leven dat bij jou past. De mening van een ander is maar een mening vanuit zijn of haar referentie kader, niet meer dan dat. Het zegt niks over jou, maar vaak wel wat over de ander.

Soms krijg je van andere mensen advies over waar je mee bezig bent. Misschien vraag je er zelf naar of worden ze gewoon gegeven. Het advies of de mening komt voort uit het referentiekader van die ander. Dat betekent dat ze niet perse voor jou hoeven te werken. Het kan ook iets zeggen over de relatie die je met de ander hebt.

(bijvoorbeeld een ouder die vaak beschermend adviseert voor zijn kinderen).

Soms kunnen meningen hard aankomen, dan is het goed dat jij voor jezelf goed weet hoe de vork in de steel zit en je niet te veel van de wijs laat brengen. Je hoeft jezelf niet door een andermans mening te laten beïnvloeden. Jouw eigenwaarde is niet afhankelijk van de mening van een ander. Eigenwaarde is de waarde die jijzelf aan jezelf toekent. Jouw eigenwaarde vind je nooit in de mening van anderen over jou.

Voor mijzelf uit het bovenstaande nog wel eens in pleasegedrag in situaties waarin mensen erg dominant worden. Wanneer ik me bewust wordt van de tactiek van de ander, dan kan ik beter bij mezelf blijven en doen wat ik denk dat goed is. En dat is niet altijd doen wat de ander van mij vraagt. 

Slechte gewoonten vervangen door betere gewoonten

Ook slechte gewoonten kunnen je behoorlijk in de weg zitten bij het leven van het leven dat bij jou past. Belangrijk is dus dat je je bewust wordt van de slechte gewoonten die je tegenhouden in het bereiken van je doelen.

Wanneer ik het bovenstaande weer op mezelf betrek dan heb ik ontdekt dat ik niet erg gewend ben om naar mijn gevoel te luisteren. Ik blijk dit in zekere mate eng te vinden en kruip dan ook graag in mijn hoofd op zoek naar verklaringen voor deze gevoelens en opkomende energiestromen. Het liefst negatieve verklaringen en gedachten want die kunnen me goed in beslag nemen, zodat ik niet aan dat voelen toekom. Zelf de verantwoordelijkheid nemen voor wat ik voel en dit niet bij andere mensen en dingen neerleggen is best een uitdaging.

Niet voelen en energie geven aan negatieve gedachten zijn niet bepaald helpend om het leven te gaan leven dat het beste bij je past. Het is heel belangrijk om te voelen wanneer je iets spannend, vervelend of verdrietig vindt. Je hoeft er geen verklaringen voor te zoeken in je hoofd. Je mag dit gewoon ervaren als een golf, wetende dat als het gevoeld is, de golf weer voorbij is.

Ik denk dat heel veel mensen met deze slechte gewoonte (veel denken en weinig voelen) te maken hebben. In deze huidige drukke tijd zitten veel mensen in hun hoofd en zijn slechte gewoonten die dit versterken bijvoorbeeld: veel schermtijd op je computer, telefoon of ipad, veel prikkels toelaten en weinig rust nemen. Wat wel helpt is het nemen van pauzes, een ommetje wandelen of gaan fitnessen. Ook mindfulness en meditatie zijn goede middelen om meer in het hier en nu te zijn bij je ervaring van dit moment, zonder er voor te vluchten.

Heb je voor jezelf een idee wat jouw slechte gewoonten zijn en hoe je dit zou kunnen aanpakken?

Je maximale potentieel leven

Wanneer je steeds bewuster in het leven staat en beter weet hoe jezelf in elkaar steekt wordt het steeds makkelijker het leven te leven dat bij je past. En wanneer je een leven leeft dat goed bij je past komen je kwaliteiten vaak ook het beste tot uiting. Je gaat dan beetje bij beetje je maximale potentieel leven. Jouw talenten komen dan het beste tot uiting.

Het leven leven dat bij je past gaat over wie jij werkelijk bent. Het is een leven lang durend proces waarin je stap voor stap dichter bij jezelf komt. Je bepaalt zelf hoe groot de stappen zijn die je maakt en hoe snel je ontwikkeling gaat.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)