The Happy Observer
Zwart-wit denken
Fotograaf: Antony Delanoix

Hoe je je geluk in de toekomst legt met zwart-wit denken

Zwart-wit denken: het is goed of het is fout

Weet jij wat zwart-wit denken inhoud en of je er goed in bent? Misschien is Jouw leven op dit moment niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Je voelt je niet optimaal, niet gelukkig, onrustig etc. Het komt er op neer dat je je hier bent maar daar wilt zijn. Want als je daar bent dan, ja dan ben je gelukkig, heb je alles goed voor elkaar, kan je verder. Waarschijnlijk proef je hier al een beetje sarcasme. Want het is moeilijk om ooit gelukkig en tevreden te zijn als je te weinig oog hebt voor wat er al is en waar je nu staat. Jouw conclusie is het gevolg van zwart-wit denken. Het is wit of zwart, het is goed of fout. Je bent gelukkig of ongelukkig.

Dankbaarheid en de nuances in het leven

Je hoofd beperkt het aantal mogelijkheden ten aanzien van de situatie waarin je je bevindt. Zwart-wit denken is denken in slechts twee mogelijkheden. In werkelijkheid zijn er veel nuances. Er zullen waarschijnlijk best wat aspecten in je leven die positief zijn, maar die je zo maar even vergeet of voor lief neemt. Misschien ben je niet helemaal gelukkig (maar dus wel een beetje). Het verleggen van je aandacht naar de positieve kanten van je leven kan je al snel een beter gevoel geven. Wat hierbij helpt is aan de slag te gaan met dankbaarheid. Want dankbaarheid zorgt er voor dat je oog krijgt voor de aspecten van je leven waar je al blij mee kunt zijn.

De kleurtinten op weg naar je wensen en doelen

Natuurlijk is het zo dat we allemaal wensen en doelen hebben in ons leven waar we naar streven. En dat is maar goed ook. Wensen en doelen zorgen er voor dat we vooruitkomen. Als je weet welke richting je op wilt dan kun je stappen zetten. Het is namelijk maar zelden zo dat mensen hun doelen uit het niets bereiken. Meestal doorlopen we een proces waarin we langzaam van kleur verschieten richting het doel wat we willen bereiken. Wanneer je blijft hangen in zwart-wit denken dan zie je of maak je de stappen niet die nodig zijn om bij je doel te komen. Je blijft hangen in ‘ik heb mijn doel nog steeds niet bereikt’ in plaats van dat je de stappen ziet die je misschien al hebt doorlopen. Als je van wit naar zwart al een beetje grijs gekleurd bent dan hoef je niet meer te luisteren naar je verstand. Dat zegt dat je je doel nog niet bereikt hebt en dat het dus niet goed is. Je kunt beseffen dat er tijd voor nodig is om je doel te bereiken en dat je al onderweg bent.

Bovendien zeggen ze toch ook vaak dat de weg naar je eindbestemming minstens net zo belangrijk is als je eindbestemming zelf. Het leven is een reis voor een bepaalde tijd. En het is wel fijn als je er onderweg een beetje van kunt genieten.

Voorbeeld 1: je wilt veranderen van woonomgeving

Stel, je doel is om in Portugal te wonen, dan moet je daar de nodige voorbereidende stappen voor maken. Eerst maak je de beslissing dat je wilt verhuizen naar Portugal. Vervolgens bedenk je hoe je je hierop moet voorbereiden. Misschien moet je je de taal nog eigen maken. Je moet gaan nadenken over hoe je ter plaatse je geld kunt gaan verdienen. Je moet onderzoeken waar je in Portugal wilt gaan wonen. Van idee naar uitvoering kunnen soms jaren tussen zitten. Dat kan frustrerend zijn als je niet het gevoel hebt dat je onderweg bent (je woont er nog steeds niet). Als je kunt zien dat je met de stappen die je zet steeds dichter bij je doel komt, dan is dat veel fijner (van de tien stappen heb ik er al vijf gezet). Na 5 jaar voorbereiden is het dan zover. Het is gelukt. Je kunt een verhuiswagen regelen richting je droombestemming. Ondertussen heb je al veel nieuwe avonturen en vrienden gemaakt tijdens taalcursussen en je onderzoeksreizen naar je gewenste land Portugal.

Voorbeeld 2: Je wilt ondernemer worden vanuit loondienst

Je hebt besloten dat je een andere baan wilt in een ander werkveld en je hebt bedacht dat je dit het beste kunt doen als zelfstandig ondernemer. Om van loondienst naar zelfstandig ondernemer te gaan in een ander werkveld zullen best wat stappen nodig zijn. Je baan opzeggen en jezelf inschrijven bij de kamer van koophandel is zo gebeurd (doel bereikt), maar is je doel nog steeds bereikt als je vervolgens geen idee hebt hoe je je geld verdiend krijgt. Kleinere stappen zijn nodig, zoals jezelf bijscholen, een website bouwen, een netwerk om je heen creeren, ervaring opdoen door ergens mee te lopen etc. Door voor jezelf een weg te bepalen verander je langzaam in de ondernemer die je wilt zijn en op een dag realiseer je je dat je het helemaal bent. Ondertussen heb je genoten van alle tussenstappen die je hebt gemaakt. Het is dus niet langer ‘ik ben nog steeds geen ondernemer’, maar ‘ik ben het inmiddels al part-time’!

Zwart-wit denken steeds meer achter je laten

Leer je leven te leven met alle nuances die er zijn. De dingen zijn vaak niet goed of fout. Het is niet zo dat er enkel de optie is dat de zon schijnt of dat het regent. Er kan ook mist zijn, of een combinatie waardoor een mooie regenboog ontstaat of het kan sneeuwen. In de ochtend kan het regenen en in de middag kan de zon volop schijnen. Wanneer je je bewust wordt van de nuances is het leven veel leuker. Wees dankbaar voor waar je al staat op weg naar je dromen en laat je zwart wit denken achter je.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)