The Happy Observer
Vervelende gedachten

Jezelf verlossen van vervelende gedachten

Voel je je minder goed omdat je last hebt van je vervelende gedachten? Je denkt gedachten die je niet wilt denken en je wilt er graag van af?  Je piekert je suf om tot een oplossing van je problemen te komen. Af en toe ben je je gedachten even kwijt, en dan uit het niets poppen de gedachten weer op en schrik je er weer van. Je kunt je hopeloos voelen wanneer je constateert dat je nog steeds die vervelende gedachten hebt. Kom je er dan nooit vanaf?

Jezelf verzetten tegen vervelende gedachten

Met het denken over je vervelende gedachten bied je verzet tegen je vervelende gedachten, en maak je je gedachten alleen maar sterker. Jezelf afleiden om je gedachten niet te denken door televisie te kijken, door continu druk in de weer te zijn helpt slechts kort. Je gedachten komen toch weer terug. Het werkt het zelfde als wanneer je tegen jezelf zegt dat je niet aan een roze olifant wilt denken, dan is de kans groot dat je er de komende uren juist continu aan denkt.

Identificatie doorbreken met vervelende gedachten

Het is belangrijk om te weten dat jij niet je gedachten bent en dat je gedachten niet altijd waar zijn. Je brein denkt graag en denkt graag in problemen. Als je helemaal bent meegesleurd in je vervelende gedachten dan komen er ook sombere emoties in je op en ben je helemaal een met je gedachten.

Als je je op een gegeven moment bewust bent van het feit dat je weer deze vervelende gedachten hebt, en dat je er op dat moment niks aan kunt doen dat je deze gedachten hebt, dan ben je niet meer een met je gedachten. De gedachte verliest dan zijn kracht. Je identificeert je op dat moment niet meer met je gedachten. Je vervelende gedachten zijn op dat moment maar gedachten, meer niet.

Het blijft echter een uitdaging om de volgende keer, wanneer een vervelende gedachte op-popt, niet opnieuw meegesleurd te worden door je gedachten. Door steeds vaker bewust te zijn van je gedachten, vind je het minder erg dat je ze denkt. Je realiseert je dat gedachten maar gedachten zijn. Daarmee wordt de kracht van je gedachten minder sterk en ga je de gedachten minder denken.

Je aandacht naar je gevoel brengen

Vervelende gedachten komen veelal voort uit vervelende gevoelens. Wanneer je je niet goed voelt dan gaat je brein aan de slag om een verklaring te vinden voor waarom je dit voelt. Bij mensen waarbij het gevoel en denken in evenwicht is brengt dit meestal geen grote problemen met zich mee. Deze mensen hebben een vervelende gedachte en betrekken vervolgens hun gevoel erbij, en bepalen hoe ze verder kunnen. Maar er zijn ook een hoop mensen die vooral in hun hoofd leven, bijvoorbeeld omdat ze in het verleden vervelende ervaringen hebben meegemaakt. Zij zijn zich langzaam gaan afsluiten van hun gevoel. Door je niet bewust te zijn van je gevoel kun je niet goed voor jezelf zorgen. Je gaat meer en meer denken en dat kan tot allerlei problemen leiden.

De oplossing van vervelende gedachten is beter leren voelen. Wanneer je vervelende gevoelens voelt dan lossen ze uiteindelijk op. Daar moet je dan wel even (en dat kan best lang duren, als je jaren niet goed hebt gevoeld) doorheen. Dit zorgt voor ontspanning van je lichaam en in een ontspannen lichaam ontstaan niet snel vervelende gedachten.

In 6 stappen jezelf verlossen van vervelende gedachten?

1 Wanneer je een vervelende gedachte hebt merk deze op.

2 Realiseer je dat deze gedachte maar een gedachte is en niet per definitie waar.

3 Richt je op je gevoel en probeer er achter te komen welk gevoel er in je bevindt. Laat de gedachten voor wat ze zijn.

4 Richt je aandacht sterk op dit gevoel en kijk of je bij dit  gevoel kunt blijven.

5 Wanneer het gevoel voldoende ruimte heeft gekregen kan er meer rust komen in je hoofd. Bekijk de situatie van je vervelende gedachten opnieuw. Is er nog echt iets aan de hand?

6 Herhaal dit iedere keer wanneer de situatie zich voordoet.

Meer lezen over dit onderwerp? Zie ook mijn artikel ‘beter omgaan met negatieve gedachten’.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)