The Happy Observer
Ontevredenheid

Van ontevreden naar tevreden in het leven staan

Altijd meer willen

Heb je bij jezelf opgemerktĀ dat je altijd meer wilt, dat altijd alles beter moet of mooier moet zijn. Je bent bezig met je volgende mooiere auto, je volgende grotere huis, je vraagt je af of je partner goed genoeg is, je werk zou ook nog wel een tandje beter kunnen want zeg nou zelf is dit nou je droombaan? Waarschijnlijk ben je zo ook niet heel erg tevreden met jezelf.

Onterechte ontevredenheid

Het is prima om te dromen en wensen te hebben, maar als je merkt dat je ontevreden bent in het leven dan kun je je afvragen of je je wel op de goede dingen richt. De meeste mensen hebben namelijk al een heleboel mooie dingen bereikt waar ze trots op kunnen zijn en waarvan ze zouden moeten kunnen genieten. In zekere mate zou je dus heel tevreden kunnen zijn. Maar soms is de nadruk zo komen te liggen op het bereiken van bepaalde doelen, dat je ver weg bent geraakt van wat echt belangrijk is en je gewoon niet meer waardeert wat je al hebt.

Waarom zien we niet meer wat we al hebben?

Waarom zijn we altijd bezig met meer, mooier en groter, met perfectie? Waarom zijn we altijd bezig met onszelf ontwikkelen? Waarom kunnen we niet meer genieten van wat er nu al is? Alles wat niet perfect is, maar mooi genoeg om heel mooi te zijn. Waarom moeten we ons altijd vergelijken met anderen, waarbij het gras altijd groener lijkt te zijn. Dit heeft veelal te maken met de westerse opvatting dat we wat van ons leven moeten maken en de stimulans die we van huis uit hiervoor meekrijgen. Dat je je doelen moet nastreven. Dat je je passies moet volgen. Wanneer je dit doet dan ga je je doelen bereiken. Dan kun je aan het einde van je leven voldaan terug kijken. Oh ja, is dat zo?

Dat zou kunnen. Maar we begonnen met dit artikel dat je nu al ontevreden bent. Als je jezelf aangeleerd hebt dat je geluk in de toekomst ligt, dan zal dat geluk ook niet in de toekomst komen, wanneer je je doelen bereikt hebt. Er komen dan namelijk weer nieuwe betere doelen.

Hoe kan ik dan tevreden zijn en toch werken aan mijn doelen?

De oplossing is gelegen in het vinden van balans. Balans in tijd nemen en genieten van de dingen zoals ze nu zijn en geduldig werken aan je wensen voor de toekomst. Je gaat niet pas genieten als de dingen perfect zijn, dat gaan ze namelijk nooit zijn. Als je je belangrijkste doel bereikt hebt, komt er vanzelf weer een nieuw doel.

Je leert nu om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Je maakt de keuze om te genieten van alles wat al goed gaat. Daarnaast kun je op een rustige fijne manier werken aan je dromen voor de toekomst. Hierbij stel je jezelf de vragen waarom je wilt veranderen en of je doel wat je wilt bereiken realistisch is. Verder leer je van elke stap in het proces naar die toekomst te genieten. Want het bereiken van het doel is wellicht de eindbestemming, maar aangezien de weg soms lang kan zijn, is het toch wel heel fijn als je er van kunt genieten toch?

Meer voelen en minder denken
Soms is het ook belangrijk om meer aandacht te besteden aan evenwicht in denken en voelen. Wanneer je veel in je hoofd zit, dan moet je vaak dingen van jezelf. Je hoofd brengt je in de actiemodus, je moet dit en je moet dat.

Ga in een dergelijke situatie meer aandacht besteden aan wat je voelt. Waarschijnlijk merk je dat er onrust in je lijf zit. Als je de onrust voelt die in je lijf aanwezig is, dan kun je dit ook loslaten, waardoor je je direct een stuk rustiger voelt en je minder van jezelf moet. Er is dan weer ruimte om in alle rust en tevredenheid, ongedwongen te werken aan je doelen.

Tips voor werken aan meer tevredenheid:

 • Tel iedere dag je zegeningen
 • Zoek de mensen die belangrijk voor je zijn vaker op
 • Sta eens wat vaker stil en kijk om je heen
 • Probeer zoveel mogelijk in het nu te leven, probeer zoveel mogelijk bewust te zijn
 • Maak een realistische planning voor je doelen. Zorg ervoor dat de weg leuk is, daar gaat het namelijk om!
 • Leer jezelf het beste te zien en te maken van de altijd imperfecte situaties
 • Help een ander
 • Investeer niet in spullen, maar in belevenissen
 • Begin elke dag met het bedenken van een ding waar je tevreden over bent.

En sta eens stil bij de de volgende inspirerende spreuken:

 • Als je je niet thuis voelt in het nu maakt het niet uit waar je heen gaat, want je neemt je onbehagen overal mee naartoe
 • Het ego begrijpt niet dat de enige gelegenheid om vrede te hebben nu is. Eigenlijk wil het ego ook niet dat je dit ontdekt. Vrede is imdders het einde van het ego.
 • Het lijkt er misschien op dat de situatie het lijden veroorzaakt, maar ten diepste is dat niet zo, je verzet doet dat.
 • Je kunt jezelf niet veranderen, en je partner of wie dan ook al helemaal niet. Het enige wat je kunt doen is een ruimte maken waarin die transformatie kan plaatsvinden, waar genade en liefde kunnen binnenkomen.
 • Geluk is diegene willen zijn wie je bent.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)