The Happy Observer
Minder geld uitgeven
Fotograaf: Melissa Walker Horn

Minder geld uitgeven: 5 goede redenen

Er zijn veel redenen waarom het goed is om met minder geld uitgeven te beginnen. In dit artikel vertel ik je daar meer over. Er was een tijd dat ik een hoop geld uitgaf aan dingen die ik mooi vond. Het maakte me vaak niet eens zoveel uit hoeveel iets koste. Als het in mijn budget paste en ik vond het echt de moeite waard, dan kocht ik het gewoon. Zo heb ik enkele jaren terug bijvoorbeeld een prachtige grote wandkast gekocht, waarvan ik het idee had dat die mijn hele leven mee zou gaan. En naar verwachting is dat ook zo. Maar ik heb er best wat voor betaald.

Minder geld uitgeven voor belangrijke zaken

In de tijd dat ik gewoon de dingen kocht die ik mooi vond, had ik eigenlijk niet zo’n goed idee van wat nou eigenlijk echt belangrijk was voor mezelf. Ik dacht vooral aan de korte termijn en daar paste het kopen van zo’n kast natuurlijk ontzettend goed in. Maar wat zou geld voor je kunnen betekenen op de langere termijn?

In de afgelopen jaren ben ik er achter gekomen dat ik in de toekomst graag een bepaalde vrijheid voor mezelf zou willen creëren om te doen en laten wat ik wil. En ik kwam tot de conclusie dat vrijheid voelen en minder uitgeven verbonden zijn met elkaar. Het opbouwen van een behoorlijke buffer is dus erg belangrijk. Want dan kun je straks daadwerkelijk een sabbatical nemen, stoppen met je baan en een eigen bedrijf starten of misschien een huisje in het buitenland kopen. Mooie dromen, maar het betekende dus dat er minder geld uitgegeven moest worden dan ik gewend was.

5 redenen om minder geld uit te geven

Minder geld uitgeven is slim want het draagt bij aan je toekomstdromen. Soms is het ook confronterend. Hier vind je 5 redenen om er aan te beginnen:

1. Een goedkoop alternatief kan even leuk zijn

Ik weet nog dat ik een prachtige Franse kuifspiegel wilde aanschaffen voor boven mijn schouw in mijn nieuwe huis. Zo’n spiegel kan wel zo’n 1000 euro kosten. Zonder twijfel is zo’n ding prachtig! Maar kom op, 1000 euro! Waarom zou je dit willen uitgeven aan een spiegel. Mijn wens voor een dergelijke spiegel verdween als sneeuw voor de zon toen ik bij de kringloop een veel simpelere en goedkopere spiegel met gouden lijst vond. Hij hangt prachtig boven mijn schouw en koste welgeteld 5 euro. Heel snel dus 995 euro bespaard en wat ben ik er blij mee.

2. Het bedrag dat je uitgeeft zegt niets over je waardering

Ik vond het nog wel eens nodig om voor een bepaalde gelegenheid dure cadeautjes te kopen voor goede vrienden of familie. Het gaf mijzelf het gevoel dat ik ze daarmee de waardering gaf die ze verdienen. Maar ik kwam nogal eens van een koude kermis thuis omdat ik merkte dat het dure cadeautje helemaal niet zo in de smaak viel. Duur is dus geen garantie voor succes. Belangrijk is dat je goed inschat waarmee je iemand echt blij kunt maken en dat hoeft helemaal niet duur te zijn (en dat hoeft de persoon in kwestie niet te weten).

3. Minder geld uitgeven betekent tijd over

Je vrije tijd besteden met winkelen kan heel leuk zijn. Af en toe heb je nu eenmaal wat nieuwe kleding nodig en het kan een ontzettend gezellig dagje uit voor je zijn. Sommige mensen gaan echter shoppen omdat ze niet weten wat ze anders zouden moeten doen. Dit zou een echte wake-up call voor je moeten zijn. Want het uitgeven van je geld geeft je slechts een korte tijd voldoening. Stoppen met shoppen zorgt ervoor dat je tijd overhoud. Misschien even confronterend en minder leuk, maar wellicht dat het je brengt bij een vrijetijdsbesteding die diepgaander is. Activiteiten die bijdragen aan het leiden van een waardevol leven geven meer voldoening.

4. Minder uitgeven leidt tot minder behoefte

Het uitgeven van geld werkt verslavend. Elke keer als je wat koopt krijg je een stukje geluksgevoel. Dit kan er toe kan leiden dat je meer aankopen wilt doen omdat je merkt dat aankopen doen je gelukkiger maakt. En dat is ook zo, alleen is het slechts voor korte duur en dus niet erg duurzaam. Misschien ben je onbewust met je aankopen gaten van je ontevredenheid of ongeluk aan het vullen met kortstondig koopgeluk. Minder uitgeven zorgt ervoor dat je minder afhankelijk wordt van dit soort geluksmomenten. Het laat je zoeken naar een alternatief om om te gaan met je (ongelukkige) gevoelens en dit geeft kansen om te werken naar meer duurzaam geluk.

5. Je behoefte is vaak slechts van korte duur

Je hebt vast wel eens gemerkt wat er gebeurt als je de behoefte om iets te kopen even kunt weerstaan. Precies, even later ben je je behoefte al weer vergeten. Het leuke truitje was inderdaad leuk, maar je hoeft het eigenlijk niet meer te hebben. Dit geeft je een kick, want je hebt je behoefte kunnen weerstaan. Een goede tip is dus om de volgende keer dat je iets ziet dat je wilt hebben, jezelf een paar dagen bedenktijd te gunnen. Wil je het na 3 dagen nog steeds, dan zou je het alsnog kunnen kopen. Het zorgt voor minder impuls-aankopen. Minder uitgeven geeft een goed gevoel omdat je merkt dat je je koopgedrag onder controle hebt.

6. Je houdt geld over

Je zou het bijna vergeten maar minder geld uitgeven betekent over het algemeen geld overhouden. Geld overhouden betekent je vrij voelen. Je zou minder kunnen gaan werken als je zou willen, want je hebt je inkomsten niet in zijn geheel nodig. Je kunt onder je stand leven. Dit betekent dat je rustig naar grotere dromen kunt toewerken door er voor te sparen.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)