The Happy Observer
Dankbaarheid

Hoe dankbaarheid je gelukkig maakt

Hoe dankbaarheid je gelukkig maakt suggereert dat dankbaarheid een belangrijk ingrediënt is voor geluk in je leven.  En dat is eigenlijk ook niet gek, want het klinkt heel aannemelijk dat wanneer je dankbaar bent voor je leven, de kans groot is dat je ook gelukkig bent. Wanneer  je dankbaar bent voor je leven, geef je daarmee aan dat je je leven de moeite waard vindt en vooral dat je je bewust bent van de specifieke mooie dingen die er zich binnen je leven afspelen; de dingen die je gelukkig maken en je levensvreugde brengen. Hoe dankbaarheid je gelukkig maakt is dus iets om vaker te gaan ervaren.

Waar kun je dankbaar voor zijn?

Vaker dankbaar zijn en daarmee meer gelukkig worden kunnen we leren door elke dag oog te hebben voor de mooie dingen in ons leven die we misschien als vanzelfsprekend aannemen, want dat is waar we veel mee kunnen winnen. Veel mensen geven veel aandacht aan de dingen waar ze minder blij mee zijn in hun leven, terwijl ze de belangrijkste zaken, waar ze dankbaar voor zouden kunnen zijn, vaak voor lief nemen.

Kijk eens naar waar je dankbaar voor mag en sta daar eens een moment bij stil:

 • Hoe is het met je gezondheid?
 • Heb je een leuke familie?
 • Ben je gelukkig in je werk?
 • Woon je leuk?
 • Heb je een leuke vakantie gehad of heb je deze nog in het vooruitschiet?
 • Misschien heb je je verjaardag leuk gevierd?
 • Heb je laatst gezellig geluncht met die leuke vriendin?
 • Geniet je van je hobby’s?

Er zijn vast wat vragen waar je met ja hebt geantwoord! Dat is toch fantastisch en zeker niet vanzelfsprekend. Echt iets om dankbaar voor te zijn en je gelukkig over te voelen, want er zijn ook mensen die op veel van deze vragen nee moeten antwoorden, en dat is niet direct vrolijkmakend. Toch kun je ook in moeilijkere situaties kijken of er eenvoudige dingen zijn, waar je dankbaar voor kunt zijn, hoe lastig dat misschien ook is:

 • Kun je genieten van wat het weer je vandaag brengt?
 • Wat vind je van het kopje koffie dat je voor jezelf hebt gezet?
 • Zie je de mooie dieren om je heen in de natuur?
 • Kun je trots zijn op jezelf dat je vandaag de wereld er laat zijn zoals deze is?

Het bewust aandacht geven aan deze kleine dingen zorgt er voor dat er dankbaarheid in je leven komt en je je gelukkiger voelt.

Dankbaarheid en het perfecte moment

Met dankbaarheid in je leven brengen hoef je niet te wachten tot je leven perfect is, juist niet! Mensen die een perfect leven leiden (wat meestal niet het geval is)  kunnen er last van hebben om alsmaar meer te willen en daarom ook moeite hebben om gelukkig te zijn. Ondanks dat ze misschien extra bevoorrecht zijn moeten ook zij de dingen leren waarderen en dankbaarheid ontwikkelen om gelukkiger te zijn. Het is een fijne gedachte om te weten dat mensen die dankbaar zijn,  over het algemeen weinig nodig hebben om gelukkig te zijn.

De tijd nemen voor dankbaarheid

Dankbaarheid in je leven brengen en gelukkiger worden is niet ingewikkeld. Het belangrijkste is eigenlijk dat je af en toe je leven vertraagt, het liefst dagelijks, om stil te kunnen staan bij alles wat er in je leven gebeurt. Tegenwoordig zijn onze levens vaak zo druk dat we van de ene activiteit naar de andere vliegen, waardoor we niet meer alles uit onze ervaring halen.  Soms genieten we er zelfs helemaal niet meer van, doodgewoon omdat het tempo in ons leven te hoog ligt om er van te kunnen genieten. Een goed advies is daarom om je agenda niet helemaal vol te plannen, tijd te nemen om tot rust te komen en om dankbaarheid in je leven de ruimte te geven. Dan kom je er steeds vaker achter waarom het leven de moeite waard is en hoe dankbaarheid je gelukkig maakt.

2 comments