The Happy Observer
Waardevol leven
Fotograaf Duy Pham

Een waardevol leven leiden – hoe doe je dat?

Iedereen wil een waardevol leven leiden. We willen dat er mensen zijn die ons waarderen om wie we zijn. We leven graag op een manier die past bij onze waarden. En we zijn graag gelukkig. Kortom, we leven graag een leven dat nuttig en de moeite waard is om te leven. Maar hoe doe je dat? Hoe leid je een waardevol en betekenisvol leven?

Wanneer je aan het einde van je leven terug kijkt

De vraag hoe je een waardevol leven kunt leiden is een vraag die je zelf zult moeten onderzoeken. Wat je kan helpen is je voor te stellen dat je bij het einde van je leven bent aangekomen en je terugkijkt op hoe het is geweest. Wat zou je dan een gevoel kunnen geven dat je tevreden kunt zijn over hoe je je leven hebt geleefd? En welk gevoel geeft je dat je klaar bent om te gaan? Wat maakt het leven dat je gelukkig bent geweest? Voor mijzelf en ik denk voor veel andere mensen is hierop het antwoord dat ik graag met mijn eigen unieke talenten in meer of mindere mate van betekenis heb kunnen zijn voor andere mensen en dat me dit voldoening heeft gegeven.

Leren van waardevolle mensen om je heen

Bij de vraag hoe je een waardevol leven kunt leiden kun je leren van de mensen om je heen.De meeste mensen hebben wel wat mensen waarmee ze graag hun tijd besteden. Het zijn mensen die iets voor jouw betekenen door de manier waarop ze met jou omgaan. Je zou hierbij wellicht kunnen denken aan je ouders, waar je altijd bij terecht kunt, wat er ook is. Een vriend die met enige regelmaat vraagt hoe het met je gaat of een collega die spontaan hulp aanbiedt zonder dat je er om vroeg. Op een manier waarop zij wat betekenen voor jou, zo kun jij ook voor andere mensen van betekenis zijn. Dat maakt je leven waardevol.

Grote voorbeelden met een waardevol leven

Ook zijn er mensen die van betekenis weten te zijn voor grote groepen mensen. Zij zijn een voorbeeld omdat ze een leven leiden dat inspirerend is. Zij hebben een uniek talent dat ze inzetten. Denk aan een popidool die prachtige muziek schrijft, een president die hartverwarmend is voor zijn volk, een vrijheidsstrijder die opkomt voor de minderheid. Al deze mensen weten op een bepaalde manier van betekenis voor anderen te zijn door hun unieke talenten en eigenschappen in te zetten. Met jouw talenten kun je veel betekenen voor anderen en een waardevol leven leiden.

Enkele tips voor een waardevol leven

Er is geen kant en klaar recept voor het leven van een waardevol leven. Je zult zelf moeten ontdekken hoe jouw recept voor een waardevol leven eruit ziet en hoe je er steeds meer naar kunt gaan leven. Wat vind je belangrijk voor de korte en lange termijn, hoe is je balans in plezier maken en van betekenis zijn (soms vallen ze samen). Wat voor een persoon wil je graag zijn? Hierbij enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

1. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt in je leven. Wat zijn je persoonlijke waarden waar je naar wilt leven?

Je persoonlijke waarden zijn de dingen die in jouw leven op de eerste plaats zouden moeten staan. Voor mijzelf zijn dit bijvoorbeeld waarden als: aandacht voor familie en vriendschappen; gezond leven; liefde geven; plezier maken; ambitie tonen; zelfdiscipline bijbrengen; zorgzaam zijn voor mens en planeet; schoonheid (dingen mooi maken); uitgaan van overvloed.

2. Een goede balans vinden in je tijdsbesteding

Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan jouw waarden in de maand. Het kan helpen om je globale tijdsbesteding van je huidige leven eens op papier te zetten. Wat zegt je gevoel over deze huidige verdeling? Kun je je tijdsbesteding aanpassen zodat de waarden die jouw prioriteit hebben ook voldoende aandacht krijgen?

3. Bewuster zijn (van je automatismen) in je dagelijkse leven

In ons dagelijks leven leiden we ons leven veelal op de automatische piloot ook in onze omgang met anderen. We kunnen snel een oordeel hebben over, ons negatief uitspreken of geïrriteerd zijn in de omgang met een ander. Wanneer we ons bewuster worden van wat een situatie in onszelf oproept ontstaat er een keuze moment. Je kunt dan kiezen hoe je met een situatie omgaat en hoe je reageert, in plaats van dat je dit automatisch doet. Dat maakt je een stabielere persoonlijkheid  in de omgang met anderen. Je kunt dan iemand zijn waar mensen op kunnen bouwen, en dat is vaak behoorlijk waardevol.

Je meest waardevolle leven leven

Een waardevol leven leiden voor jezelf en voor anderen kost inspanning. Door steeds een beetje bij te schaven in hoe je je leven leeft en in wat voor een persoon je bent, kom je steeds dichterbij je meest waardevolle leven in de buurt.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)