The Happy Observer
Minder uitgeven meer vrijheid

Meer vrijheid voelen en minder uitgeven

Meer, meer en nog eens meer. Het lijkt wel alsof we nooit helemaal voldaan kunnen zijn met wat we al hebben. We denken veelal dat wanneer we iets bereikt hebben, we kunnen gaan genieten. Dat iets bereiken heeft soms met geld uitgeven te maken. We denken dat wanneer we iets kunnen kopen, we echt gelukkig kunnen zijn. Maar op deze manier van denken is er natuurlijk altijd weer iets dat we willen hebben. Is minder uitgeven niet gewoon een mogelijkheid?

Leven van salaris naar salaris

Doordat we zo bezig zijn met het streven naar bezit moeten we ook heel hard werken om dit allemaal te financieren. En zo kan het zijn dat je op een gegeven moment van salarisuitbetaling naar salarisuitbetaling leeft. Want het geld wat je aan het eind van de maand ontvangt heb je nodig om dichter bij je volgende doel te komen.

Maakt bezit nou gelukkiger?

Maar word je echt gelukkiger van al dat extra bezit? Gelukkiger dan dat je nu al bent? Dat hangt er vanaf. Vaak geeft de aankoop je wel een moment van euforie, maar dat ebt meestal al snel weer weg. Soms kan een aankoop je levenskwaliteit wel degelijk verhogen. Als je van een oud en versleten huis naar een nieuw fris huis gaat, dan kan je leven daar echt aangenamer van worden. Maar de meeste aankopen voegen helemaal niet zoveel toe aan levenskwaliteit. Ze kunnen je zelfs in de weg gaan zitten. Al die uitgaven aan spullen brengen met zich mee dat je meer ruimte nodig hebt in je huis. Die spullen moeten afgestoft worden of willen dat je er iets mee doet. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van een piano. Uiteindelijk blijkt dat je prioriteiten ergens anders liggen en staat de piano er maar te staan. Op vele momenten zul je geconfronteerd worden met deze piano waar je niks mee doet. Dat geeft vaak niet zo’n fijn gevoel.
Waarschijnlijk heb je lang niet al je geld nodig om een basisgevoel van geluk te kunnen ervaren. En kun je dus eigenlijk veel geld in je zak houden. En doordat je meer geld overhoudt, creëer je meer mogelijkheden. Dat geeft een gevoel van vrijheid.

Wat maakt dat we in een patroon van uitgeven verstrikt zitten?

We zijn allemaal zo druk met van alles en nog wat en dit is vaak niet helemaal in lijn met wat echt onze behoeften zijn. Hierdoor worden we ontevreden. We compenseren dat nog al eens in onze vrije tijd door leuke uitgaven te doen, om ons een goed gevoel te geven. We gaan lekker uiteten, mooie kleding kopen, ons huis inrichten, allerlei voorstellingen boeken, vakanties regelen etc. We hebben deze dingen nodig om ons weer even beter te voelen. Maar we realiseren ons niet dat dit een ongezond patroon is. Misschien is het veel verstandiger eens te kijken naar je leven als geheel. Hoe zou het zijn wanneer dit er wat rustiger uit zou zien. Dan zou je bijvoorbeeld meer zin hebben om zelf te koken en is er minder behoefte om continu geld uit te geven.

Geld besparen

Mensen met geld zijn vaak mensen die hard werken en mensen met weinig geld werken vaak ook iets minder hard (niet altijd zo!). Maar misschien ligt minder hard werken wel ontzettend in lijn met je behoeften en kun je door wat kritischer naar je uitgaven te kijken je veel vrijer gaan voelen. De kunst is om beneden je stand te leven. Dus leven met minder geld, dan wat er maandelijks bij je binnen komt.

4 tips voor minder uitgeven

  1. Maak je financiën inzichtelijk
    Maak een begroting waarin je inzichtelijk maakt wat je inkomsten zijn en wat je vaste lasten zijn (kosten die elke maand terug komen).
  2. Maak een financieel plan
    Geef jezelf een budget voor verschillende typen uitgaven. Bepaal hoeveel geld je in de maand mag uitgeven aan dagelijkse boodschappen, kleding, uitjes etc. Bepaal voor jezelf een spaardoel voor de korte termijn, een buffer waarvan je onverwachte uitgaven van kunt betalen, maar ook bijvoorbeeld vakanties. Bepaal voor jezelf ook een spaardoel voor de langere termijn. Dit spaardoel is geld op zij zetten voor later, bijvoorbeeld voor over 5 jaar.
  3. Breng je vaste lasten verder omlaag
    Je maandelijkse vaste lasten zijn die kosten die elke maand weer terugkomen. Het is natuurlijk fijn als deze lasten zo laag mogelijk zijn. Kijk dus of er kosten zijn die je kunt schrappen of de kosten hiervan kunt verlagen. Je kunt jezelf afvragen of dat fitnessabonnement bij die dure sportschool echt nodig is. Misschien kun je een lagere maandelijkse premie krijgen bij een andere zorgverzekeraar. En dat abonnement op de krant is wellicht ook overbodig, je kunt ook af en toe een krantje kopen.
  4. Aan de slag met je plan
    Ga vervolgens aan de slag met je financieel plan en probeer je er aan te houden, evalueer je plan aan het einde van de maand en stel het eventueel bij.

Meer vrijheid voelen

Wanneer na verloop van tijd blijkt dat je veel geld overhoudt, geeft dat een heerlijk gevoel. Een gevoel van vrijheid. Je hebt namelijk geld om van alles mee te doen en je hebt eventueel de keuze om wat minder te gaan werken. Maar dit gevoel is er natuurlijk maar zolang je je houdt aan je financiële plan en het geld dus niet uitgeeft. Vaak zorgt de mogelijkheid die je hebt om iets te kunnen kopen, dat je behoefte om het geld daadwerkelijk uit te geven minder wordt. Deze behoefte is namelijk al vervuld doordat je de mogelijkheid om het te doen. Dat is nou echte vrijheid. Los van je behoefte komen van uitgeven.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)