The Happy Observer

Meer jezelf zijn in 6 stappen

Jezelf zijn, het lijkt zo simpel, maar toch is dit het niet altijd. Want misschien denk je wel dat je altijd gewoon jezelf bent, maar als je wat beter op let blijkt het zo te zijn, dat je je in allerlei situaties in meer of mindere mate aanpast. Als we pas geboren zijn en onschuldig in het leven staan, zijn we helemaal onszelf. Er zijn je nog geen dingen aangeleerd, dus dat maakt het allemaal lekker simpel. Maar al snel merk je op dat je ouders het ene gedrag meer waarderen dan het andere, en wordt het jezelf zijn al minder, doordat je je aanpast om te voldoen aan de wensen van je ouders.

Voldoen aan verwachtingen
In je verdere leven komen er meer en meer wenselijkheden bij. Vanuit je gezinssituatie waarin je bent opgegroeid komen vaak al veel verwachtingen naar voren die er voor zorgen dat jezelf zijn moeilijker wordt. Misschien kom je uit een religieuze gezinssituatie, waardoor je familie misschien verwachtingen heeft t.a.v. kleding, partners, trouwen etc. Of kom je uit een gezin waar al generaties lang sprake is van een familiebedrijf, en zouden je ouders het wel heeeel leuk vinden als je verder zou gaan met het bedrijf. Of wie heeft er nou geen moeder, die heel graag oma zou willen worden, maar zit je zelf helemaal niet zo op kinderen te wachten.

Het zal je duidelijk zijn dat de grootste verwachtingen al beginnen vanuit het gezin waarin je bent opgegroeid. Maar in je leven krijg je vervolgens te maken met vrienden, collega’s, parners, zakelijke relaties, overheden, culturen etc. Alles en iedereen wil wat van je en dat je je het liefst op zo’n manier gedraagt zoals zij het graag zien, maar is dat ook wat bij jouw past, waarbij jij je fijn voelt? Kun je jezelf zijn ondanks deze verwachtingen?

Wat houd je tegen om jezelf te kunnen zijn?
Om je zelf te kunnen zijn moet je sterk in je schoenen staan en onder ogen zien dat het vaak best wel eng is om jezelf te zijn. Want dat is wat jouw weerhoud om jezelf te zijn: angst. En dan metname de angst van wat anderen vinden van wat jij doet, hoe jij er uit ziet, hoe je handelt, hoe je reageert op vragen en verzoeken etc. Uiteindelijk is dit gewoon angst om jezelf te mogen zijn. En die zit er vaak al van jongsaf aan ingepeperd. We zijn in ons jeugd allemaal aandacht te kort gekomen, de een wat meer dan de ander, maar hierdoor hebben we allemaal wel iets in ons zelf dat we denken dat we niet goed genoeg zijn. Dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn en zoals we willen zijn. En daarom passen we ons aan. En dat aanpassen dat kan een tijdje goed gaan, vooral als het om kleine, niet zo fundamentale onderwerpen gaat, maar zelfs dan, wanneer je je te vaak moet aanpassen zul je ongelukkiger worden. Je bent dan namelijk niet jezelf en het is niet leuk om niet jezelf te kunnen zijn.

Situaties van angst herkennen
Wanneer je meer oog gaat krijgen voor de momenten waarop je je aanpast en je afvraagt waarom je dat op zo’n moment doet, krijg je meer inzicht welke angst er op zo’n moment achter zit. Dan kun je je ook afvragen of die angst gegrond is. Op een dergelijke manier kun je gaan werken om steeds meer en meer jezelf te zijn.

De volgende 6 stappen helpen je in het vervolg om meer jezelf te zijn:

1) Ken je eigen wensen en behoeften (schrijf ze eens op!)

2) Probeer bij je eigen behoeften en wensen te blijven
Vraag jezelf de volgende keer wanneer iemand iets van je wil of vraagt af, wil ik
dit op dit moment? Past dit bij mij? Wanneer dit niet het geval is probeer daar dan
eerlijk over te zijn.

3) In welke situaties pas jij je aan?
Wanneer je merkt dat je vaak niet eerlijk bent t.o.v. je eigen behoeften, en wensen, wanneer je niet jezelf bent, ga dan onderzoeken in welke situaties dit het geval is.

4) Waarom pas jij je aan?
Onderzoek of bepaalde angsten een reden zijn dat jij je steeds aanpast (schrijf ze eens op!).

5) Is de reden dat je je aanpast wel waar?
Ga vervolgens na of deze angsten echt terecht zijn? Misschien kom je erachter dat je angst wellicht niet helemaal terecht is en kun je prima jezelf zijn. Of kom je er achter dat deze angst wel degelijk terecht is.

6) Handel de volgende keer anders
Wanneer je denkt dat je angst onterecht is probeer dan een volgende keer eens anders te reageren en kijk wat er gebeurt.
Denk je dat je angst wel terecht is ga dan eens een goed gesprek aan met de betreffende persoon of zoek hulp bij iemand anders die je wellicht verder kan helpen of adviseren.

Meer jezelf zijn betekent meer zelfvertrouwen
Door het onder de loep nemen van je angsten en je reactie naar andere mensen te veranderen en te kijken hoe dit uitpakt, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Je zult zien dat mensen soms vreemd opkijken naar een andere manier van reageren door jezelf te zijn en dat vervolgens vaak ook accepteren. Jij blijft bij je eigen standpunt, en waarschijnlijk respecteert de ander dat. Wanneer de ander er tegen in blijft gaan en merkt dat hij of zij bij jou geen verandering te weeg brengt, dan tast dat wellicht zelfs iets van zijn of haar zelfvertrouwen aan. Jij stijgt vervolgens in zijn of haar aanzien. Wellicht gaan mensen zelfs van je vinden dat je een sterke persoonlijkheid hebt, in plaats van een persoon die altijd maar ja en amen zegt.

Door deze stappen iedere keer opnieuw te doorlopen vergroot je stap voor stap je zelfvertrouwen om meer je zelf te zijn, en ben je uiteindelijk meer jezelf.

Gefeliciteerd!

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)