The Happy Observer
Perfectionisme

Waarom perfectionisme je niet verder brengt

Wil jij ook altijd alles tip top voor elkaar hebben? En meestal heb je ook alles tip top voor elkaar toch? Of toch niet helemaal? Er komt een moment dat je je realiseert dat je perfectionisme je niet verder brengt, maar eerder belemmerend werkt en je ongelukkig maakt.

Ik zal wat voorbeelden geven:

  • Je wilt je als persoon op tal van gebieden ontwikkelen, je wilt je lichaam in topconditie houden, je wilt een vreemde taal leren, je werkt fulltime en hebt een liefdevolle relatie. Je wilt dit allemaal tegelijk. Tot dat je merkt dat je het allemaal niet meer zo leuk vindt. Alles wordt een verplichting, want je moet dit en je moet dat. Doordat je je plezier verliest, word je motivatie minder en gaat alles uiteindelijk moeilijker.
  • Je hebt een prachtig huis gekocht en er moet nog een en ander aan opgeknapt worden. Je gaat hard aan de slag, maar komt erachter dat je nooit helemaal tevreden kunt zijn. Die ene kamer zou eigenlijk nog een keer gestukt moeten worden, de eerste krassen zitten alweer op het nieuwe keukenblad, het lukt je maar niet om je huis opgeruimd te houden etc. Eigenlijk ben je nooit echt tevreden met hoe je huis eruit ziet, terwijl je al echt wel grote vorderingen hebt gemaakt.
  • Je werkt aan je nieuwe website maar komt maar niet tot de lancering ervan. De teksten vind je van onvoldoende niveau en je weet nog niet goed waar het heen moet gaan. Echter na een half jaar is je website nog steeds niet online en heb je de moed opgegeven omdat je niet verder komt.

Stappen zetten / keuzes maken / je mening uiten

Je beschikt over een kwaliteit door kritisch te kunnen kijken naar de dingen waarmee je bezig bent en de dingen die je creƫert. Je neemt niet zomaar genoegen met het eerste het beste. Hierdoor zal jou werk over het algemeen goed verzorgd zijn. Als je echter te kritisch bent ben je heel erg lang bezig om iets af te krijgen of voor te bereiden en is het moeilijk om meters te maken. Als je vooruitgang in je werk wilt zien is het soms beter om even genoegen te nemen met minder, waardoor je verder kunt met iets anders.

Dromen bereiken

Je komt met perfectionisme dus niet verder in het leven. Uiteindelijk krijg je er spijt van dat je de dingen waarover je droomde niet hebt opgepakt.

Typen van perfectionisten:

Onder de perfectionisten heb je de zogenaamde harde werkers. Deze mensen zijn nooit tevreden met al het werk wat ze afleveren. Ook als ze ontzettend veel werk hebben afgeleverd en een top prestatie hebben geleverd, dan nog zullen ze vanuit hun innerlijk er op gewezen worden dat het misschien niet helemaal goed genoeg was

Daarnaast is er het type uitsteller dat maar niet aan zijn werk toekomt. Er is altijd wel weer een reden om niet te beginnen. Deze persoon doet zich kleiner voor dan dat hij is. Als hij niet van start gaat kan hij namelijk ook niet falen. En als hij begint dan maakt hij het niet af, want het kan altijd beter natuurlijk.

Waarom je perfectionistisch bent?

In zekere zin ben je perfectionistisch omdat je angst hebt om te falen. Je stelt enorm hoge eigen aan jezelf om de kans dat iets mis gaat te voorkomen. Soms kan het zelfs zo zijn dat je ergens maar niet aan begint omdat je jezelf wijs hebt gemaakt dat je iets niet kunt, en ja je zult maar eens mislukken of afgaan. Je bent bang dat andere mensen je zullen afwijzen of negatief reageren op de stappen die je zet.

Hoe kun je over je perfectionisme heen stappen?

Je perfectionisme loslaten kan door je elke keer wanneer je je kritische stem tegen jezelf hoort praten dat iets niet goed genoeg is, jezelf te realiseren waar het vandaan komt. Ja kritische stem, ja kritisch gevoel, je bent bang om afgewezen te worden, je bent bang dat mensen het niet goed genoeg vinden. Maar: je bent de moeite waard en je bent goed genoeg, zelfs als je project zou mislukken. Kan mijn project mislukken dan? Natuurlijk kan dat. Maar wat is erger: spijt dat je nooit geprobeerd hebt waar je van droomde of een project hebben gedaan waarvan je droomde maar waarvan je tijdens de rit merkte dat het niet was wat je er van gehoopt had en je een hoop lessen rijker bent. Tevens zegt het mislukken van jouw project niet dat je als persoon niet de moeite waard bent/ goed genoeg bent.

Stappenplan

Harde werker:

  1. Realiseer je de reden waarom je van jezelf altijd alles perfect wilt doen: Je bent bang voor afwijzing
  2. Stel je voor dat je eigen mogelijkheden /capaciteit om hard te werken iets minder was: wat zou je dan wel oppakken en wat zou je delegeren
  3. Beloon jezelf niet langer op het eindresultaat, maar op een gebalanceerde inzet op basis waarvan je je werk goed kunt doen, je vriendelijk bent naar jezelf en gedrag waarmee je andere mensen een goed gevoel geeft.

Uitsteller:

  1. Realiseer je de reden waarom je niet begint of waarom je aan iets begint maar het steeds niet afmaakt: in dat geval kun je niet afgerekend worden op je werk. Weet dat je als persoon altijd goed genoeg bent, los van het werk dat je verzet.
  2. Ga je focussen op een regelmaat van werken en aan de slag gaan.
  3. Stel jezelf kleine doelen: met veel kleine doelen kun je de grotere doelen halen.
  4. Beloon jezelf bij het behalen van kleinere en grotere doelen.

Wellicht zetten deze inspirerende spreuken je nog verder aan het denken:

  • Het schijnt dat mensen die fouten durven maken, ook veel creatiever zijn
  • Ik ben geen perfectionist maar alles moet wel op mijn manier
  • Als je wacht voor perfectie, krijg je nooit wat gedaan
  • Als de lat te hoog ligt, kun je er nog altijd onderdoor lopen
  • Men kan van het perfect dromen, maar vele wegen gaan naar Rome
  • Wie steeds zoekt naar de nuance mist waarschijnlijk heel wat kansen
  • Laat je gevoel van tevredenheid niet alleen afhangen van het resultaat, maar ook van je inzet

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)