The Happy Observer
Ongeduld

Ongeduldig zijn en het ontwikkelen van geduld

Hoe herken je ongeduld?

Dat is niet zo moeilijk. Je herkent je wel in de situatie. Je staat in een enorme rij voor de kassa. Je krijgt een onrustig gevoel en je hebt het idee dat je je tijd aan het verdoen bent. Je voelt je niet echt fijn en je wilt zo snel mogelijk de winkel uit.

Vrijwel alle mensen hebben wel enige vorm van ongeduld in zich zitten. Misschien herken je een van de volgende voorbeelden:

 • Je kijkt elke 5 minuten op je telefoon of de vriend die je een kwartier geleden een bericht hebt gestuurd al geantwoord heeft.
 • Je raakt geïrriteerd vanwege het feit dat je je verouderde huis na een jaar nog steeds niet helemaal opgeknapt hebt.
 • Je bent teleurgesteld dat je na een aantal sollicitaties nog steeds niet die leuke baan hebt gevonden
 • Je kunt het niet verkroppen dat je dat prachtige maar enorme pianostuk nog steeds niet kunt spelen na een week oefenen.
 • Je stilt je honger met de snoep-pot ondanks dat je over een kwartier gaat eten.
 • Je vindt het moeilijk om een krantenartikel van begin tot eind te lezen.
 • Je werkt naar een eigen bedrijf toe, maar het bereiken van je doel kost naar jouw mening te veel tijd.

In het woordenboek wordt geduld beschreven als “het vermogen om rustig af te wachten”. Voor veel mensen is dit tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Af en toe een keer ongeduldig zijn is niet zo’n probleem, maar als je er dagelijks mee te maken hebt dan kan het je leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Waarom is ongeduld ongezond

Ongeduldig zijn is niet leuk, het voelt niet lekker en het is ook nog eens ongezond. Ongeduld kan voor een hoop problemen zorgen in je leven zoals:

 • Je kunt niet meer voldoende investeren voor een te behalen resultaat
 • Je relaties met je vrienden en geliefden kunnen onder druk komen te staan
 • Je raakt gefrustreerd, geïrriteerd of boos
 • Je verhoogt je stressniveau, wat niet goed is voor je gezondheid
 • Je gaat taken uitstellen, omdat je niet het geduld hebt om er aan te beginnen
 • Je maakt verkeerde beslissingen, omdat je iets in een opwelling doet.

Maar waarom zijn we dan ongeduldig?

“Geduldig zijn” is iets wat je moet leren. Het begint al als kind dat je leert dat je netjes aan tafel moet blijven zitten, tot iedereen uitgegeten is. Een ander voorbeeld is het leren sparen. Kinderen leren dat ze geduld moeten hebben, want je hebt het benodigde geld niet altijd gelijk ter beschikking. Deze vaardigheid van geduld wordt er echter niet makkelijker op in een wereld waarbij je behoeften steeds makkelijker en sneller bevredigd worden. Voor informatie kijk je snel op internet, om je buurman te spreken stuur je even een whatsapp-bericht. Kortom geduld wordt in een dergelijke wereld niet echt meer getraind. Ongeduld vertaalt zich in je lijf in een gevoel waar je snel van af wilt.

Op weg naar een geduldige ik

Ongeduldig zijn levert een hoop frustratie en stress op wat je gezondheid niet ten goede komt. Ook maak je jezelf met ongeduld meestal niet geliefder bij je familie, vrienden en collega’s. Het trainen van geduld levert je dus een hoop op. Ook zorgt geduld ervoor dat je rustig kunt werken aan de doelen in je leven. Je komt elke keer weer een stapje verder, ondanks dat dit soms meer tijd kost dan je zou willen

Geduldig worden leer je door de situaties waarin je ongeduldig bent te herkennen, je kunt er dan al op anticiperen. Waarschijnlijk ben je in bepaalde situaties ongeduldiger dan anders. Wanneer je moe of gestrest bent is het voor veel mensen moeilijker om geduldig te zijn. Acuut ongeduld kun je verminderen door goed in en uit te ademen, hier word je rustiger van. Je kunt dan makkelijker het gevoel van ongeduld laten voor wat het is. Een aantal trucs om je geduld te helpen vergroten:

Je motivatie om iets te doen onder de loep nemen

Waarom wil je zo graag dat muziekstuk op de gitaar leren spelen? Is dat omdat je moeder je een nieuwe gitaar heeft beloofd of omdat je zelf zo graag het niveau van Jimmy Hendrikx wilt evenaren. Wanneer de wil uit jezelf komt wordt het vaak ook makkelijker om je ergens voor in te zetten en het vol te houden. Je bent dan meer geduldig.

De reis is even belangrijk als de eindbestemming

Om doelen te bereiken in het leven moet je een bepaalde wegen afleggen. Het einddoel kan best een eind vooruit liggen. Om geduldig te blijven is het belangrijk dat je geniet van de weg. Als je helemaal niet geniet van de weg, dat kun je je ook afvragen of je je doelen goed geformuleerd hebt. Soms gaat de reis even moeizaam, maar je kunt er toch proberen het beste van te maken.

Verminder stress

Ongeduld komt vaak voort uit stress. Het reduceren van je stressfactoren en het tijd maken voor ontspanning en plezier, vergroot je geduld en maakt je een leuker mens.

Reële verwachtingen

Geduld kun je beter opbrengen als je de tijd dat iets kost beter kunt inschatten. Het maken van een planning helpt hierbij Geduldig werken aan een doel wordt makkelijker als je kleinere doelen hebt die je kunt halen en je motiveren om verder te gaan.

Je realiseren wat iemand voor je betekent

Soms kan geduld makkelijker worden als je je realiseert voor wie je je geduld wilt opbrengen. Voor je partner waar je veel van houd bijvoorbeeld.

Angst ombuigen

Wanneer je aan een nieuw project begint en je zit hiermee in de opbouwfase dan heb je te maken met een hoop onzekerheden. Kan ik het wel, ga ik er wel geld mee verdienen, houd ik het wel vol etc. Deze twijfels komen voort uit angst en zorgen er voor dat je ongeduldig wordt. Je wilt het liefst dat je project direct op de rails staat om van je angsten af te zijn. Je hebt veel waarde geschonken aan je gedachten en overtuigingen ten aanzien van angst. Dit kun je ombuigen door meer aandacht te gaan schenken aan gedachten en overtuigingen die je meer vertrouwen en zekerheid geven.

Sneller of juist langzamer

Tegenwoordig moet alles snel en zijn we veel met de toekomst bezig. Het is belangrijk om je te realiseren dat nu het enige moment is. Je moet zorgen dat je het nu fijn hebt, dat je nu werkt aan de dingen die je leuk vindt. Om goed te kunnen genieten is het belangrijk dat je de aandacht en de tijd voor dingen neemt.

Volg het volgende stappenplan

 1. Herken situaties van ongeduld en schrijf deze voor jezelf op
 2. Probeer de oorzaak van je ongeduld te achterhalen en wijzig je patroon
 3. Herinner jezelf in een situatie van ongeduld iedere keer opnieuw dat je de situatie herkend en dat je nu anders handelt.

En laat je inspireren door deze spreuken

 • Geduld is niet de kunst om te wachten, maar de kunst om een positieve houding te houden terwijl je wacht.
 • Met geduld leer je dat je precies bent waar je moet zijn, en dat je keuzes en emoties in het verleden je hier gebracht hebben.
 • Geduld is het vertrouwen dat alles komt wanneer de tijd er rijp voor is.
 • Geduld is een schone zaak
 • Rome is niet in een dag gebouwd
 • Geduld hebben is genieten van de weg, evenveel als van de eindbestemming

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)