The Happy Observer
In balans zijn

Help ik ben uit balans! Zelf je balans weer terugvinden

Wanneer je uit balans bent dan voel je je minder gelukkig. Je hebt onrust in je lijf, je bent minder tevreden, je hebt weinig energie. Ook kun je verdrietig zijn over het feit dat je je niet goed voelt.
Jezelf realiseren dat het niet helemaal goed met je gaat is de eerste stap naar verbetering. Het is een stap van even stil staan. Om te werken aan terug gaan naar wat echt belangrijk voor je is.

Wat kan je zoal uit balans halen?

Hier geef ik wat voorbeelden die van invloed kunnen zijn op je balans:

 • In onvoldoende mate de dingen doen die belangrijk voor je zijn
 • Leven met weinig structuur
 • De alarmsignalen / grenzen van je lichaam niet goed aanvoelen
 • Te veel met het verleden of de toekomst bezig zijn
 • Een heftige gebeurtenis in je leven

Ga voor jezelf eens na waar jouw onbalans vandaan kan komen.

Wat houdt balans in?

Balans is een evenwicht vinden in de dingen die je doet op een manier waardoor jij je prettig voelt. Welke onderwerpen zijn belangrijk voor jou? Besteed je daar wel voldoende tijd aan. Ook kun je jezelf afvragen wat minder belangrijk voor je is, maar wat nu wel tijd in beslag neemt in je leven. Wellicht kun je hier wat minder tijd aan besteden. Balans in je leven vinden houdt in dat je goed weet en aanvoelt in hoeverre dingen goed voor jezelf zijn, zodat je jezelf kan corrigeren voordat je over een grens gaat waardoor je uit balans kan raken.

Werken aan meer balans

Werken aan meer balans is inzichtelijk krijgen hoe het met jou gaat in de belangrijkste onderwerpen in jouw leven.

Tijd voor belangrijke onderwerpen
Welke onderwerpen geven jou energie en vreugde en welke onderwerpen zorgen er voor dat je minder gelukkig wordt. Hoe is je tijdsbesteding verdeeld over deze onderwerpen. Wellicht kun je aan minder belangrijke onderwerpen minder tijd besteden en aan belangrijke onderwerpen meer.

Belangrijke thema’s waar je over na kunt denken zijn:

 • Gezondheid (fysiek en geestelijk)
 • Familie en vrienden
 • Liefde en relaties
 • Werk
 • Hobby’s en interesses
 • Ontspanning

Tijd voor groei
Naast een balans in tijd die je besteed aan de dingen die belangrijk voor je zijn, is het ook belangrijk tijd te besteden aan je persoonlijke doelen. Er zijn altijd dingen in je leven die je wilt verbeteren. Je moet echter opletten dat je in je tijdsbesteding hier niet in doorslaat en je ontevreden wordt over het hier en nu. Als je alleen maar tijd besteed aan het bereiken van doelen (groei) dan is er geen tijd meer om gewoon te genieten zonder dat er iets bereikt moet worden, en dan wordt je ontevreden.

Balans bereik je dus wanneer je een evenwicht vindt in:
1) het doen van de dingen die voor jou belangrijk zijn (het hier en nu)
2) werken aan je eigen groei en perspectief

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)