The Happy Observer
Piekeren stoppen
Piekeren stoppen, starten met voelen

Piekeren stoppen, hoe doe je dat?

Nou, je hebt een eerste stap gezet! Je leest dit artikel over stoppen met piekeren. Blijkbaar besef je dat je jezelf aardig gek aan het maken bent met al dat denken. Te veel denken over negatieve en moeilijke dingen kan je in een negatieve spiraal brengen, waardoor je je steeds minder goed gaat voelen. Echt tijd dus om te stoppen met piekeren, zou je zeggen. Toch is al dat denken lastig om op te geven, want je wilt je problemen oplossen.

Laat ik hier dan maar gelijk duidelijk zijn: met piekeren los je je problemen niet op, je maakt ze juist groter dan nodig.

Herhalende gedachten

Wanneer je aan het piekeren bent herhaal je continu dezelfde gedachtenstromen, op zoek naar een oplossing of naar zekerheid (bij twijfel bijvoorbeeld). Doordat je met je gepieker steeds meer in je hoofd komt te zitten, raakt je kijk op je zorgen en problemen vernauwd. Met andere woorden je zorgen en problemen worden op dat moment groter voor jou. Je ziet nog meer beren op de weg en het einde van de tunnel is al bijna niet meer te zien . Je voelt een flinke spanning en druk in je hoofd en je wordt er doodmoe van. Het probleem is dan groter geworden dan dat daadwerkelijk nodig is.

Gewoon denken versus piekeren

Het klinkt iedere keer weer verleidelijk om na te denken over je problemen. En op een normale gezonde manier nadenken over moeilijke dingen in het leven is ook goed. Het is belangrijk dat je je bewust bent waarom je dingen doet zoals je ze doet en waarom je bepaalde keuzes in je leven maakt. Maar als je keer op keer merkt dat je iedere keer weer over hetzelfde nadenkt, piekert en twijfelt is het misschien tijd om te concluderen dat nog meer nadenken je niet naar een oplossing gaat brengen. Maar wat dan wel hoor ik je bijna wanhopig zeggen!

Voelen, een alternatief voor meer denken

Misschien moet je het denken even laten voor wat het is en op het moment dat je merkt dat je weer start met piekeren, je aandacht brengen naar je gevoel. Voel maar eens wat je voelt wanneer het zo druk in je hoofd is. Dat gaat je waarschijnlijk best wat moeite kosten, maar probeer het maar eens. Iedere keer wanneer je hoofd je over wilt nemen (met piekeren), ga je daar niet meer in mee, maar ga je je concentreren op je gevoel. Zo kom je er achter wat er in jezelf leeft en kun je daar aandacht aan gaan geven.

Het kan echter zijn dat je zo ver van je gevoel af staat, dat het voelen moeilijk lukt. Je voelt dan domweg gewoon niks. Dan is dit voor jou de opgave waar je de komende tijd mee aan de slag moet gaan: vaker kijken naar wat je voelt gedurende de dag. Zo kun je weer in contact met je gevoel komen.

Zelfvertrouwen en bewustwording

De reden dat je iedere keer in je hoofd gaat zitten wanneer het over je problemen en zorgen gaat, is dat blijkbaar het contact met je gevoel ten aanzien van deze problemen en zorgen niet voldoende is. Daarom gaat je brein overuren maken om te zoeken naar een oplossing, die het niet zal vinden. Je gevoel kan je ontzettend helpen met het oplossen van je problemen en zorgen. Wanneer je goed contact hebt met je gevoel weet je wat goed voor je is of als er gevoelsmatig iets in de weg zit kun je hier aandacht aan geven en lossen soms je problemen letterlijk op. Meer contact met je gevoel levert je zelfvertrouwen en bewustwording op.

Stoppen met piekeren

Piekeren is aangeleerd gedrag, dus het is ook mogelijk te stoppen met piekeren. Ga met het bovenstaande aan de slag en kijk of je je gewoonte van denken naar piekeren kan omvormen naar van denken naar voelen.

Onlinecursus Uit je hoofd en in je lijfr

Piekeren is een bezigheid voor mensen die zich graag in het hoofd ophouden. Voor deze mensen heb ik de onlinecursus ‘Uit je Hoofd en in je lijf’ geschreven die je helpt weer met volle teugen in het leven te staan.

Succes!

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)