The Happy Observer
Drukte in je hoofd
Fotograaf: Glenn Carstens Peters

Drukte in je hoofd? Breng zelf de rust weer terug

Drukte in je hoofd is vervelend. Drukte in je hoofd kan er toe leiden dat je het overzicht in je leven een beetje verliest en er zich spanning in je lijf opbouwt. En spanning in je lijf met allerlei bijkomende klachten vindt niemand fijn. Het zorgt ervoor dat we ons minder goed voelen en minder kunnen functioneren in ons dagelijkse leven. Daarom is het dus belangrijk om bij drukte in je hoofd, zelf de rust in je hoofd weer terug te kunnen brengen.

Drukte in je hoofd en prikkels

De drukte in je hoofd kun je zien als een grote brij aan gedachten. Deze gedachten zorgen voor een grote hoeveelheid prikkels. En al die prikkels moeten verwerkt worden. Als er meer prikkels zijn dan je hoofd kan verwerken dan is sprake van overprikkeling. Overprikkeling zorgt voor stress in je lijf. Bekijk mijn artikel over overprikkeling als je hier meer over wilt lezen.

De grote brij aan gedachten verminderen

Een eerste stap in het terugbrengen van de drukte in je hoofd is het onder de loep nemen van de drukte in je leven. Waar ben je zoal mee bezig? Wat zijn je plannen? Welke ideeën zitten er in je hoofd? We zijn tegenwoordig met zijn allen heel erg druk. We willen steeds meer en stellen steeds hogere eisen aan onszelf. Al deze dingen die we willen zitten in ons hoofd en zorgen voor drukte en onrust. Door je activiteiten onder de loep te nemen en prioriteiten te stellen kun je de drukte in je hoofd verminderen en de rust in je hoofd terugbrengen.

Je activiteiten en ideeën op papier zetten

Zet voor jezelf eens op papier wat op dit moment je activiteiten, plannen en ideeën zijn. Neem daar gewoon even de tijd voor, want waarschijnlijk vergeet je in eerste instantie nogal wat dingen. Wanneer je daar mee klaar bent sta je misschien versteld van de hoeveelheid aan dingen waar je zoal mee bezig bent. Dit is waarom je zo druk bent in je hoofd. Misschien kun je jezelf de vraag stellen of je dit allemaal op dit moment kunt behappen. Daar lijkt het niet op aangezien je begonnen bent met het lezen van dit artikel. Stel jezelf de vraag of je hier op dit moment allemaal mee bezig moet zijn.

Focus aanbrengen

Een volgende stap in het terugbrengen van de drukte in je hoofd is prioritering aanbrengen in je activiteiten, plannen en ideeën. Waar ligt jouw focus? Met welke activiteiten en ideeën ga je de komende tijd aan de slag en welke activiteiten en ideeën parkeer je of schrap je zelfs helemaal. Het aanbrengen van focus zorgt vaak direct voor meer overzicht en rust in je hoofd. Soms kun je bij jezelf een zucht van verlichting opmerken. Je haalt een enorme druk van jezelf af. Misschien kom je tot de conclusie dat je van jezelf wel heel veel dingen moest doen.

Je activiteiten inplannen in je agenda

Nu je je focus activiteiten hebt bepaald kun je een overzicht voor jezelf creëren. Welke activiteiten en ideeën ga je tot uitvoering brengen? Sommige activiteiten zijn eenmalig andere keren steeds weer terug. Een overzicht van je activiteiten in de tijd brengt rust in je hoofd. Je hoofd hoeft niet langer continu overal mee bezig te zijn. Dit komt omdat je de activiteiten hebt ingepland in de tijd. Wanneer je weer nieuwe ideeën krijgt voor nieuwe activiteiten dan zet je die op een overzichtslijst. Zo houd je ze uit je hoofd. Als er weer ruimte is voor nieuwe activiteiten kun je deze overzichtslijst er weer eens bijpakken. Dan bekijk je of je daar nog activiteiten van wilt ondernemen.

Aan de slag met het verminderen van de drukte in je hoofd

Ga er mee aan de slag en kijk of het je helpt om weer meer rust in je hoofd te krijgen. Misschien denk je dat er andere redenen zijn voor de grote brij aan gedachten in je hoofd. Ga dan eens na waardoor dit kan komen. Een andere oorzaak voor drukte in je hoofd is bijvoorbeeld piekergedrag of beperkt contact met je lijf. Ook de wijze waarop je je leven leeft, bijvoorbeeld gehaast, kan bijdragen aan drukte in je hoofd. Lees mijn artikel over mindfulness wanneer je hier verandering in wilt brengen.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)