The Happy Observer
Thuiskomen van vakantie
Leuker thuiskomen van vakantie

Leuker thuiskomen van vakantie, op pad met 6 tips

Hoe ga je om met het feit dat je vakantie weer voorbij is? Leuker thuiskomen van vakantie is mogelijk als je je een beetje voorbereid. En met deze voorbereidingen kun je het beste voor je vakantie al beginnen. We hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet.

Thuiskomen met een dubbel gevoel

Iedereen kent het gevoel wel wanneer de vakantie voorbij is. Ik denk dat dit voor veel mensen een dubbel gevoel is. Aan de ene kant is thuiskomen na je vakantie leuk. Je bent weer in je vertrouwde omgeving, zoals je huis en met je familie en vrienden. Maar aan de andere kant zijn er ook weer veel dingen die thuiskomen van vakantie minder leuk maken. De dagelijkse routine van het werk, het huis dat weer schoongemaakt moet worden, misschien het eten dat je moet koken.

Vakantie als vlucht?

Maar ook geconfronteerd worden met lastige dingen die je tijdens je vakantie even was vergeten en nu weer de realiteit van alledag worden. De lastige dingen waar je tegen aanloopt in je leven die je als het ware ontvlucht door op vakantie te gaan. Tijdens je vakantie heb je veelal geen zin om je er mee bezig te houden en omdat het vakantie is zeg je tegen jezelf dat het het ook even niet hoeft. Is het mogelijk om na je volgende vakantie vooral met meer energie en vol van plannen je realiteit tegemoet te kunnen treden? De volgende 6 tips kunnen je helpen bij het leuker thuiskomen van vakantie! Waarschuwing: zoals je al tussen de zinnen door hebt kunnen lezen moet je er soms al voor je vakantie mee beginnen.

Voorbereid op vakantie en leuker thuiskomen met 6 tips

 1. Zorg dat vervelende klussen voor je vakantie gerealiseerd zijn. Het uitstellen van de vervelende klussen maakt deze klus bij voorbaat al vervelender, want je gaat er steeds meer tegen opzien.  Als je voor je vakantie de dingen hebt afgerond, die je kon afronden, dan heb je minder om tegen op te zien wanneer je terug komt van vakantie.
 2. Zorg er voor dat je voor je vakantie al op een rijtje hebt hoe je met je uitdagingen na je vakantie aan de slag gaat.
  Sommige dingen in je dagelijkse leven laten zich niet 1,2,3 oplossen en vragen een langere adem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lastige uitdagingen in het leven op persoonlijk vlak. Het is niet realistisch om te denken dat na de vakantie deze uitdagingen verdwenen zijn. Na je vakantie kan de realiteit soms hard aankomen als je je kop in het zand gestoken had. Beter is dus om voor je vakantie te bedenken hoe je met je uitdaging na je vakantie verder wilt gaan. Dat zorgt ervoor dat je je vakantie als break ervaart van je dagelijkse leven, maar niet gebruikt als een uitvlucht.
 3. Sla je gebruikelijke vakantie over (niet helemaal natuurlijk)
  Hierbij is het uitgangspunt dat je aan de slag gaat tijdens je vakantie, waarmee je eigenlijk na je vakantie pas aan de slag had willen gaan. Je doet het nu echter op een hele relaxte en leuke manier. Een manier waardoor het werken aan je problemen of je gewone werk, ineens veel leuker wordt. Je wisselt relaxt werken af met echte vrije tijd. Het terugkomen na je vakantie geeft je nu een extra voldaan gevoel. Want je hebt tijd genomen voor jezelf en je bent verder gekomen met de dingen die belangrijk zijn en ook moeten gebeuren.
 4. Laat je vakantie je helpen om anders tegen dingen aan te kijken
  Een vakantie kan ook heel goed zijn om te gebruiken om te reflecteren op je dagelijkse realiteit. Doe dat vooral als je al een aantal dagen op pad bent en weer lekker tot rust bent gekomen. Vaak komen er dan makkelijker nieuwe ideeën op en kijk je anders tegen dingen aan. Dat maakt thuiskomen van vakantie ineens een stuk leuker.
 5. Zorg dat je iets leuks inplant voor na je vakantie waarnaar je uit kunt kijken
  Als je na je vakantie thuis komt en al je dagelijkse activiteiten weer beginnen is het fijn om opnieuw naar iets uit te kunnen kijken. Bedenk voor dat je op vakantie gaat, waar je zin in hebt wanneer je vakantie weer voorbij is. Dat kan bijvoorbeeld een leuke afspraak zijn met een goede vriendin, lekker wandelen met je hond, een komend concert of een volgend weekendje weg. Dingen bedenken om naar uit te kijken maken het thuiskomen van vakantie leuker.
 6. Ervaar je gevoel na je vakantie bewust, zonder oordeel, waardoor het sneller wegebt
  Tot slot is het ook belangrijk om je gevoelens gewoon te voelen zoals ze zijn. Dus als je na je vakantie een beeeh gevoel hebt, dan is dat maar even zo. Geef jezelf daar de tijd voor om deze gevoelens te ervaren zodat ze weer snel kunnen wegebben. Wanneer je naar afleiding zoekt in de vorm van tv kijken, internetten, bellen en andere activiteiten etc dan houden de gevoelens alleen maar langer aan en ga je ze op een later moment alsnog ervaren.

Zorg er voor dat thuiskomen van vakantie voor jouw de volgende keer net zo leuk wordt als op vakantie gaan. Ik hoop dat je wat met deze tips kunt!

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)