Afhankelijk van je levensfase, hoe jezelf in elkaar zit en hoe je leven is ingericht hebben we in meer of mindere mate behoefte aan rustmomenten. Het inrichten van een inspirerende meditatiekamer kan een plek van rust aan ons bieden.
Bewustwording dat je een plek voor jezelf nodig hebt
Wanneer we merken dat we even alleen willen zijn, is het fijn dat er een plek in ons huis is waar we dit kunnen zijn. Zo’n inspirerende plek die je helpt jezelf in de juiste stemming te brengen om aandacht te geven aan dat wat van binnen speelt. Een plek om uit je hoofd te gaan en meer in je lijf te komen. Een plek waar je in stilte kunt zijn, kunt mediteren of een boek kunt lezen zonder partner, zonder kinderen en in een omgeving weg van afleidingen zoals internet, sociale media en televisie. Jezelf realiseren dat je zo’n meditatiekamer in huis mist is een eerste stap van bewustzijn. Bewustzijn om meer balans in je leven te creëren. Je kunt vervolgens direct aan de slag met het realiseren van jouw eigen plek, wat ook nog eens ontzettend leuk is om te doen. Je kunt er meestal al je creativiteit in kwijt en je bent ook nog eens goed met je handen bezig als je het wat grondiger aanpakt.
De volgende 4 tips kunnen je verder helpen bij het creëren van jouw meditatiekamer.
1. Bespreek jouw wens voor een meditatiekamer
Bespreek met je partner dat je behoefte hebt aan een plek in huis om af en toe alleen te kunnen zijn. Een plek voor bezinning, voor stilte, een plek weg van prikkels om tot rust te komen. Dat heeft verder niks met je partner te maken, maar alles met luisteren naar wat jezelf nodig hebt. Als je geen partner hebt is er minder voor nodig om alleen in huis te kunnen zijn. Maar ook als je alleen woont kan een speciaal ingerichte meditatiekamer in huis fijn zijn om je even terug te trekken van je dagelijkse activiteiten.
2. Zoek een rustige plek in huis
Bekijk waar in huis je een meditatiekamer kunt creëren. Misschien kun je er een hele kamer voor inrichten of wellicht kun je een deel van een kamer gebruiken. Belangrijk is dat het een plek is waar je niet gestoord hoeft te worden en waar het rustig is ten aanzien van omgevingsgeluiden. Een slot op de deur van je meditatiekamer kan handig zijn om te voorkomen dat mensen onverwachts binnen komen stormen. Misschien zijn er meer gezinsleden in jouw huishouden die van deze plek gebruik kunnen maken als ze daar behoefte aan hebben.
3. Creëer een prettig klimaat
Op jouw te creëren meditatiekamer moet het natuurlijk prettig vertoeven zijn, want anders ga je er niet graag zitten. Zorg er dus voor dat de meditatiekamer een aangename temperatuur heeft, van frisse lucht kan worden voorzien en in de winter vrij is van tocht. Je kunt bijvoorbeeld gordijnen ophangen die de kou buiten houden. Daarnaast zorgen gordijnen voor privacy en dragen bij aan de sfeer. Zorg voor een kleur op de wanden waarbij je je prettig voelt en maak jouw meditatiekamer vrij van rommel.
4. Voeg elementen toe die je helpen in jouw meditatie
In een meditatiekamer is een zachte ondergrond aangenaam omdat je tijdens meditatie veelal op een meditatiekussen op de grond zit. Je kunt bijvoorbeeld een mooi kleed neerleggen als er in jouw meditatiekamer een laminaatvloer ligt . Richt eventueel een altaartje in dat je in de juiste stemming brengt. Plaats wat kussens zodat je er ook comfortabel een boek kan lezen. Een plant kan een natuurlijk element zijn op jouw plek.
Wellicht wil je nog pen en papier bij de hand hebben. In stilte willen er nogal eens geweldige ideeën tot je komen, maar die je niet door je hoofd wilt laten spoken. Laat je creativiteit los bij het creëren van jouw meditatiekamer, jouw eigen plek voor bezinning.
Heb jij ook een bijzondere plek voor jezelf in huis gecreëerd? Laat dan hieronder weten wat hierbij voor jou belangrijk is.
Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)