The Happy Observer
Yoga
Yoga

Yoga: een ode aan mijn yogadocente Ljiljana

Wat houd yoga in?

Yoga is een vorm van zelfontwikkeling waarbij je je aandacht naar je lichaam en naar je ademhaling brengt. Bij yoga ga je aan de slag met allerlei lichaamshoudingen, ook wel asana’s genoemd. Bij de beoefening van yoga is het de bedoeling dat je probeert ontspannen te zijn in houdingen die inspanning vergen en die misschien in een bepaalde mate onprettig aanvoelen. Doordat je met je lichaam en de ademhaling bezig bent kan er rust in je hoofd komen. Er kan dan meer aandacht zijn voor wat je voelt in je lichaam. 

Waar yoga goed voor is

Het voelen is een vaardigheid waar veel mensen wat vervreemd van zijn geraakt in de huidige tijd. Het tempo van de maatschappij ligt hoog en de eisen die we aan onszelf stellen zijn niet mis. We werken steeds minder met onze handen en steeds meer met ons hoofd. We brengen minder tijd door in de natuur en steeds meer achter computers en op sociale media. Voor veel mensen is het een uitdaging om af en toe wat gas terug te nemen in hun leven. Dit is vaak wel nodig om dicht bij jezelf te kunnen blijven. Yoga is een prachtig hulpmiddel dat je helpt bij jezelf terug te komen, na bijvoorbeeld een drukke werkdag.

Yogales van mijn docente Ljiljana

En zo was dat ook vaak voor mij bij Ljiljana. Meestal ging ik ruim op tijd naar de yogales op woensdagavond. Dan kon ik nog voordat de andere yogi’s er waren, in de yogaruimte rustig tot mezelf te komen. Met een vol hoofd was het heerlijk om aan te komen in de stille sfeervolle ruimte. De ruimte was aangekleed met lampjes, enkele kaarsen en heel subtiel wat wierook. Meestal was er dan ook al even tijd voor een kort praatje met Ljiljana, wat altijd fijn was.

Tijdens de lessen kwamen de verschillende staande, zittende en liggende asana’s voorbij. Ljiljana vertelde over het sturen van de aandacht bij het uitvoeren van de asana’s. Je brengt de aandacht naar de plek in het lichaam waar een yogastrekking onprettig strak aanvoelt. Wanneer je dat doet, komt er ruimte in die plek. Dan kun je weer meer ontspannen in de inspanning en het langer volhouden. Ook was er gerichte aandacht voor de ademhaling tijdens de asana’s. Tussen de oefeningen namen we de tijd om het effect van de oefeningen na te voelen.

Mantra zingen en meditatie

Mooie momenten waren er tijdens de yogales in de vorm van samenzang van de mantra “Om Namo Bhagavate Vasudevaya”. Vaak werd deze door mij meegebromd omdat ik een octaafje lager meezong. Daarnaast waren er de speciale momenten in het jaar waarin er aandacht was voor meditatie. In de allerlaatste les eind 2018 hebben we in groepsverband zelf kaarsjes gemaakt van vet en een lontje. We plaatsten deze op een meditatiebankje voor onze kaarsmeditatie in een kring. Ljiljana vertelde erover dat yoga oorspronkelijk bedoeld is als voorbereiding op de meditatie. Door yoga worden je gedachten rustiger en kom je meer in je lichaam. Dit maakt het makkelijker om voor je meditatie te gaan zitten. Na afloop van de yogales was er altijd tijd voor de zelfgemaakte thee. En bij een bijzondere gelegenheid was er zelfgemaakte chocolade.

Mijn yogadocente Ljiljana

Yoga en levenswijsheid

In de drie jaar dat ik les van Ljiljana heb gehad heeft ze mij veel bijgebracht. Zowel op het yogagebied als aan levenswijsheid. Vanaf het begin dat ik bij haar startte was ik erg onder de indruk van haar spiritualiteit. Het was ook leerzaam haar gedurende deze jaren beter te leren kennen. Ik ontdekte dat ze ook gewoon maar een mens was met haar eigen uitdagingen op haar pad. En hier hielp yoga haar bij:

“Het pad van yoga is zoals elk pad bezaaid met beproevingen die door beoefening tot zegeningen kunnen worden. Als de confrontatie met het fysieke lichaam dat maar al te vaak verkrampt stijf en onwillig is, kan zo’n beproeving zijn.

Mijn docente Ljiljana is begin 2019 overleden. Ze zal een grote inspiratiebron zijn voor mijn eigen verdere pad in het leven.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)