We hebben allemaal wel een droom over iets dat we graag zouden willen bereiken. Dat kan van alles zijn zoals een eigen koffiebarretje, een eigen huis, een lijf dat meer in vorm is, een prachtige boomhut voor je kinderen en ga zo maar door. Om onze dromen te bereiken moet er vaak hard gewerkt worden en dat blijkt in de praktijk vaak moeilijker dan gedacht. Het is eigenlijk best vreemd dat we activiteiten die leiden naar onze dromen zo uitstellen. Je zou bijna gaan denken dat je droom iets is dat je niet nastreeft of waarin je niet gelooft. De vraag is waarom gaan we niet gewoon direct aan de slag als we weten wat we willen? Waarom hebben we zo’n last van uitstelgedrag?
Je echte droom bepalen
De droom die je hebt is in de praktijk natuurlijk net iets anders dan zoals je hem droomt. Het begint er al mee dat je droom in je werkelijke leven meestal bloed, zweet en tranen kost om hem voor elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er naast de leuke aspecten ook een heleboel werkzaamheden die je wellicht niet direct aanspreken, maar wel moeten gebeuren. Als we terugkomen op dat leuke koffiebarretje, dan betekent deze droom dat je waarschijnlijk eerst wat kennis moet opdoen van het horeca-vak en na moet gaan of zo’n koffiebarretje überhaupt wel rendabel is. Verder moet je nadenken over de locatie, wat er op de kaart staat en of je personeel nodig hebt. Ook is het slim om jezelf af te vragen of je nog wel wat vrije tijd over houdt naast deze droom, en als dat niet het geval blijkt, je droom dan niet een nachtmerrie voor je wordt.
Je moet dus een duidelijk beeld hebt van wat je droom daadwerkelijk inhoud. Maak dus een overzicht van wat je droom betekent aan activiteiten. Je hebt dan een realistisch beeld van wat je droom precies is. Vervolgens trek je je conclusies: is dit inderdaad de droom die je wilt leven? Zo ja, dan heb je nu een grote stap gezet in de richting van je droom en een grote stap gemaakt in het elimineren van uitstelgedrag. Gefeliciteerd!
Je droom behapbaar maken
Je droom is vaak iets waarvan je niet echt gelooft dat je het kunt bereiken. Het is zo’n grote droom en de droom lijkt zo ver van je weg te staan, dat het pad er naar toe te lang en te ingewikkeld lijkt om er ook maar aan te beginnen. Dit stimuleert direct je uitstelgedrag. Waarom vandaag beginnen als het bereiken van je droom niet realistisch is en het einde toch nog niet in zicht is?
Wanneer je een goed beeld hebt van wat je droom inhoud, is een volgende stap dat je inventariseert welke stappen er precies gezet worden om daadwerkelijk tot je droom te komen. Zolang je niet weet welke stappen je allemaal moet nemen om dichter bij de realisatie van de droom te komen, blijft je droom groots en verwegstaand. Bepaal dus de stappen die gezet moeten worden om je droom werkelijkheid te laten worden.
Van droom naar realiteit: weg met je uitstelgedrag
Nu je weet wat je droom daadwerkelijk inhoud en je je droom behapbaar hebt gemaakt door de stappen te bepalen die gezet moeten worden, word je droom heel snel realiteit. Want zodra je de eerste stap hebt gezet leef je je droom. Je droom zal enkel werken als je er met enige regelmaat aan werkt, naast al het andere in je leven wat er ook moet gebeuren. Je zult jezelf dus doelen moeten stellen in de tijd. Wanneer je haalbare doelen met jezelf afspreekt heb je in principe geen reden meer voor je uitstelgedrag. Toch is dit laatste niet voor iedereen even makkelijk. Ga onderzoeken op welke manier dit voor jou het beste werkt. Hoe motiveer jij jezelf om jezelf aan het werk te houden als je doelen haalbaar zijn.
7 tips om uitstelgedrag achter je te laten.
Deze 7 tips gaan je helpen je uitstelgedrag achter je te laten:
- Plan je werk van te voren in
- Creëer een routine in je werkzaamheden
- Omring je door mensen die je motiveren je werk te doen; werk bijvoorbeeld samen
- Vind een plek die inspirerend is om je werkzaamheden te kunnen doen.
- Beloon jezelf met iets leuks wanneer je een doel behaald hebt
- Ken je energiemomenten
Discipline is het makkelijkst op te brengen op momenten waarop jij energie hebt om aan de slag te gaan. De een werkt het lekkerst in de ochtend en de ander juist in de namiddag of avond. Ga voor jezelf na of de momenten die je met jezelf hebt afgesproken ook de momenten zijn waarop jij op je best in je energie zit.
7. Actie leidt tot inspiratie
Er zullen vaak genoeg momenten zijn dat je geen zin hebt om verder te gaan met je project. Je passie en dromen naleven kosten vaak bloed, zweet en tranen. Als je alleen kunt werken wanneer je er helemaal zin in hebt en als je helemaal geïnspireerd bent, dan ga je je werk heel vaak voor je uit schuiven. In de praktijk is het zo dat die inspiratie en zin vaak komt als je gewoon aan de slag gaat. Je moet dus gewoon starten ook al denk je dat het je vandaag niet meer gaat lukken.
Waarom je uitstelgedrag achter je laten fijn is
Het behalen van je doelen heeft verschillende voordelen. Je gaat jezelf beter voelen, je gaat steeds meer in je droom geloven en je maakt daadwerkelijk stappen. Een volgende keer heb je daarmee meer motivatie om verder te gaan. En mocht het nou eens niet lukken of tegen zitten, stel je doelen dan bij wanneer dat nodig is. Houd plezier in het proces. Het gaat in het leven om een mooie leerzame reis te doorlopen. Geniet daarom van de stappen die je maakt en realiseer je dat je met het doorlopen van dit proces al je droom leeft. Zo zorg je ervoor dat je bij een tegenslag niet vervalt in uitstelgedrag, maar je droom weer oppakt daar waar je was gebleven.
Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)