The Happy Observer
Leef je leven van binnenuit
Fotograaf: Ralph Ravi Kayden

Leef je leven van binnenuit

We hebben alles al in ons om het leven te leven wat we graag willen leven. Leef je leven daarom van binnenuit. Ook jij kunt direct de persoon zijn die je wilt zijn, want wat bij jou past komt vanuit jezelf. Toch is het leven van veel mensen niet helemaal zoals zij het graag zouden willen zien. Dat merken we op door signalen als onrust, stress en vermoeidheid. Misschien ervaar je weinig enthousiasme of heb je het gevoel dat je niet verder komt. Misschien ben je onzeker over wat je wilt en wat je kunt. Het is in de praktijk nog niet zo makkelijk om te vinden wat bij ons past.

Wat wil je echt?

Je weet van binnen wel wat je graag van het leven zou willen. Misschien denk je dat je het nog niet helemaal weet. Toch kunnen we vaak vrij snel enkele dingen opnoemen waar we enthousiast van worden of wat belangrijk voor ons is. Meestal gaat het bij wat je echt wilt, over jouw toegevoegde waarde voor de wereld. En die toegevoegde waarde is voor iedereen anders en vrij specifiek van aard. Daarom is het ook niet zo effectief om je geluk te zoeken op een externe manier: in banen, in relaties, in vakanties, in spullen. Het is lastig om een plek in onze maatschappij te vinden die goed bij ons past. Het lijkt er soms op dat de externe wereld niet gemaakt is voor ons. Je zoekt en probeert, maar zonder dat je echt voldoening vindt. Om de persoon te zijn die je wilt zijn zul je dus eerst de zoektocht in jezelf moeten aangaan, om jouw toegevoegde waarde voor jezelf te bepalen. En die moet je behoorlijk concreet maken. Vervolgens ga je aan de slag om de wereld die daarbij past voor jezelf te creƫren.

Ontkennen van wat je echt wilt

Onze wereld steekt op een bepaalde manier in elkaar waardoor je denkt dat je, om te bereiken wat je het liefste wilt, het gebaande pad kunt bewandelen (zoals zo velen denken). Misschien denk je zelfs dat er geen andere mogelijkheid is. Maar de externe wereld past vaak niet zomaar bij jouw eigen unieke bijdrage (bijvoorbeeld die baan die je niet echt goed past omdat je echte talenten er niet goed tot uiting komen). Je blijft aanmodderen met een leven dat je niet echt wilt. Misschien vlucht je in bezigheden als social media, reizen, sporten, eten, afspreken met vrienden etc. Je loopt met een grote boog om het pad heen dat je eigenlijk zou moeten bewandelen, omdat het nou eenmaal niet het makkelijkste pad is, en dat roept weerstand op. Het is een pad dat niet helemaal zichtbaar is en vol onzekerheden zit, maar wat vaak wel zeer de moeite waard is om te nemen.

Bewustwording van belemmerende overtuigingen

We moeten ons bewust worden van dat stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat dat bijzondere pad allemaal gevaren met zich mee brengt. Dat het bijzondere pad niet voor ons is weggelegd. Het stemmetje dat zegt dat we niet de juiste opleiding hebben genoten, dat we eerst ervaring moeten opdoen voor we aan de slag kunnen. Of dat zegt dat er geen droog brood te verdienen is met wat jij wilt en er toch echt brood op de plank moet komen. Het stemmetje is er om ons te beschermen, maar het is er iets te goed in geworden. Het houdt je tegen om stappen te zetten. Het houdt je tegen je talenten te gebruiken. Door ons bewust te worden van deze goedbedoelde stemmen, maar ze niet zomaar voor waar aan te nemen, laten we ons er minder door tegenhouden.

Bewustwording van je omgeving

Naast je eigen beschermende stem zijn er in je sociale omgeving ook meningen die goed bedoeld zijn, maar je niet altijd verder helpen. Zoals je ouders of vrienden die aangeven dat je bijvoorbeeld niet minder moet gaan werken of dat je die baan niet moet opzeggen omdat dat ten koste gaat van jouw zekerheden. De adviezen van je ouders en vrienden kunnen goede adviezen zijn, maar zijn veelal ook ingegeven vanuit hun eigen opvoeding en vanuit hun eigen angsten. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw geluk dus je moet ook voor jezelf bepalen welke stappen je moet zetten om het leven te kunnen leiden wat je graag wilt. Vaak is het wel nodig om wat uit je comfortzone te gaan om nieuwe wegen in te slaan. Omring je met je voorbeeldmensen om de juiste adviezen te krijgen.

Direct aan de slag met wat in jouw leeft

Aan de slag gaan met wat in jouw leeft. Wat jij belangrijk vindt, daar kun je direct mee beginnen. Er zit al voldoende basis in jouzelf om er mee aan de slag te kunnen gaan. Je hoeft niet eerst nog iets te doen voor je er mee aan de slag kan. Die opleiding of die cursus die je wilt doen kan ook een afleidingsmaneuvre zijn om niet echt aan de slag te hoeven gaan. Je hebt alleen iets aan toegepaste kennis, dus wellicht moet je gewoon beginnen met wat nu al in je zit en nog niet hebt gebruikt (hoewel een cursus volgen vaak ontzettend leuk en nuttig is). Een groot deel van jouw toegevoegde waarde zit al in je en hoeft er alleen maar uitgehaald te worden.

Drastische stappen of gelijkmatige stappen

Sommige mensen kunnen hun leven pas aanpassen nadat ze niet anders meer kunnen, bijvoorbeeld doordat ze een burn-out of een midlife-crisis krijgen. Andere mensen laten het niet zo ver komen en vangen de signalen dat het tijd is voor verandering eerder op. Zij brengen op tijd veranderingen aan. Een verandering ineens door het radicaal anders te gaan doen of door hun leven beetje bij beetje aan te passen in de richting die goed voor hun is. Het leven dat al in je zit eruit halen door het pad te volgen dat daar voor jou voor nodig is, is de uitdaging.

Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)