Hoe werk je aan een liefdevolle relatie met je partner? Misschien denk je dat een liefdevolle relatie vanzelf ontstaat, maar dan moet ik je uit de droom helpen. Zo’n relatie is hard werken (hoewel het niet altijd zo voelt) en daarom is er dit artikel om je daarbij te helpen.
Een liefdevolle relatie onderhouden
Het onderhouden van een liefdevolle relatie (een liefdesrelatie) met een partner is niet zo eenvoudig. Dat laten de cijfers van het aantal echtscheidingen helaas wel zien. Mensen gaan tegenwoordig sneller uit elkaar dan vroeger. Een belangrijke reden daarvoor is dat we in de huidige tijd onafhankelijker zijn. Veel mensen hoeven niet langer bij een partner te blijven wanneer ze de relatie niet meer de moeite waard vinden. En dit is natuurlijk goed nieuws als een relatie niet liefdevol is. Soms is het voor beiden beter om ieder zijn eigen weg te gaan. Er openen dan nieuwe kansen op liefdesgebied.
We leren het niet op school
Het zal vaak voorkomen dat liefdevolle relaties eindigen omdat mensen de verkeerde verwachtingen hebben bij wat een liefdevolle relatie betekent. En dat is eigenlijk jammer. We leren namelijk niet op school wat een liefdevolle relatie inhoud. We zien vooral de romantische voorbeelden van relaties in films. En ook al heb je goede voorbeelden in je omgeving van een liefdevolle relatie, misschien de relatie van je ouders (of juist niet). Toch blijkt vaak dat we de dingen moeten leren door zelf te ervaren en te doen, omdat niemand ons aan de hand neemt over hoe je die liefdevolle relatie met een partner kunt hebben. En daarom doen wij dat met de volgende tips.
Werken aan een liefdevolle relatie met 13 tips:
1. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van een relatie
Een liefdevolle relatie brengt je geluk, maar is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een relatie is niet zoals in de meeste romantische feelgood-films iets dat je vanzelf in stand houd. Na een eerste periode waarin je elkaar hebt leren kennen en waar sprake is van nieuwigheid en sprankeling, komt de periode waarin je elkaar echt leert kennen. Een periode waarin je erachter komt dat je partner naast hele fijne eigenschappen ook minder goede eigenschappen heeft. Je vlinders zijn voorbij (als je ze überhaupt hebt gehad) en de dingen gaan normaler aanvoelen. Dit is heel gebruikelijk bij een liefdevolle relatie en is zeker geen reden om er maar mee te stoppen.
Verliefdheid is geen voorwaarde voor succes
Verliefdheidsgevoelens zijn niet voor de eeuwigheid en ook geen voorwaarde om te starten met een relatie. Liefde kan groeien vanuit verliefdheid maar ook uit het ervaren van een sterke band met elkaar. Je liefdevolle relatie bestaat uit geluk dat je op het ene moment meer zult ervaren dan op het andere moment.
2. Besef dat je je eigen uitdagingen in het leven hebt (die zichtbaar worden)
Het aangaan van een liefdevolle relatie betekent, zonder dat je daar stil bij staat, dat je ook start met een grote bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling. In een relatie functioneert je partner als een soort spiegel, zonder dat je daar misschien erg in hebt. In een relatie is het niet ongebruikelijk dat je je partner de schuld geeft van allerlei problemen die je ervaart. Het komt nogal eens voor dat die problemen meer met jezelf te maken hebben dan met je partner. Wanneer jij je partner in gedachten of letterlijk beschuldigt van allerlei zaken, dan snap je dat het lastig is je liefdevolle relatie de goede kant op te laten groeien.
Onderzoek hoe de dingen voor jou werken
Het is goed om te onderzoeken waarom jij de dingen in je liefdevolle relatie ervaart zoals je ze ervaart. Als je denkt dat een nieuwe relatie de oplossing is dan is er een kans dat je in je volgende relatie weer tegen dezelfde problemen / uitdagingen aanloopt.
3. Een relatie is voor iedereen anders. Er is niet één juiste manier
We zijn vaak onbewust geprogrammeerd door ons verleden waardoor we ons een beeld hebben gevormd van hoe dingen in een relatie zouden moeten werken. Als de dingen in de praktijk dan anders gaan dan het beeld dat we in ons hoofd hebben kan dat vragen en twijfels met zich mee brengen. Het is goed om je te realiseren dat jullie samen bepalen hoe jullie je liefdevolle relatie vormgeven. En jij bepaalt voor jezelf wat jij prettig vindt en wat niet, wat werkt voor jou en wat niet. Het is belangrijk om samen over jullie ervaringen in jullie relatie te praten. Zo weet je van elkaar hoe je tegen de dingen aankijkt. Je partner kan je helpen om eventuele oude, niet helpende ideeën over relaties overboord te zetten. Soms komen deze oude ideeën niet overeen met de individuele of gezamenlijke behoeften binnen de relatie.
4. Geef je relatie een hoge prioriteit in je dagelijkse leven
Onze levens zijn vaak druk in de moderne maatschappij. We hebben hoge ambities en willen vaak veel tegelijk ondernemen. We willen carriere maken, sporten, hobbies uitoefenen, er zijn voor de kinderen, aandacht geven aan familie en vrienden en we willen onze liefdevolle relatie goedhouden. Om een liefdevolle relatie te onderhouden en verder te laten groeien is tijd en energie voor elkaar nodig. Zorg ervoor dat je relatie niet een sluitpost wordt van al de activiteiten die je in je dagelijkse leven onderneemt.
Tijd en energie voor elkaar
Een relatie die minder aandacht krijgt kan dan minder liefdevol en minder bevredigend worden. Een bijkomend gevolg kan zijn dat de liefde over kan gaan. Een relatie waarin geinvesteerd wordt door tijd samen door te brengen kan verder groeien en liefdevoller worden. Kortom houd voldoende tijd en energie over voor elkaar.
5. Wees een liefdevol persoon voor je partner
Wanneer je je relatie wilt laten uitgroeien tot een liefdevolle relatie dan moet je die liefde laten zien in het dagelijks leven met elkaar. Maak het de ander naar zijn zin, laat de ander in zijn waarde met eventuele mindere kanten, doe moeite, klaag minder, help de ander, wees geinteresseerd etc. Laat je eigen activiteiten even voor wat ze zijn als je partner je aandacht vraagt (ja, dat is soms best veel gevraagd). Natuurlijk moet dit van twee kanten komen en in balans zijn. Maar kijk eens wat het je brengt als je zelf onvoorwaardelijke liefde toont.
6. Probeer ook moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken
Er zijn altijd onderwerpen in liefdevolle relaties die moeilijk te bespreken zijn. Maar door er vaker over te spreken wordt het makkelijker. Je creeert met elkaar een veilige omgeving om problemen te bespreken. Problemen hoeven ook niet altijd direct opgelost te worden want dat is ook niet altijd mogelijk. Realiseer je bij problemen dat de dingen meestal niet zwart-wit, goed of fout zijn. Je kunt samen bekijken hoe je het probleem tegemoet treedt en hoe je elkaar kan helpen om er stappen in te maken. Het bespreken van problemen kan veel lucht geven en zorgen wegnemen en draagt sterk bij het ontwikkelen van je liefdevolle relatie. Realiseer je dat je niet in elkaars hoofd kunt kijken en dat je partner niet van jouw behoeften of problemen op de hoogte kan zijn zolang je dit niet aan hem of haar vertelt.
7. Wees je bewust van mooie momenten samen
Een liefdevolle relatie is vaak prachtig. Geniet van de mooie momenten samen in de alledaagse dingen van het leven. Hoe mooi is het als je je bewust bent van het feit dat je het getroffen hebt met je partner. Je hebt iemand gevonden waarmee je je leven kunt delen en waarmee je een intense liefde deelt. Niet iedereen is zo bevoorrecht. En het zal ook niet voor altijd zo zijn (dat klinkt dan weer een beetje dramatisch, maar aan alles komt een einde).
8. Geef elkaar de ruimte
Een liefdevolle relatie hebben met elkaar betekent dat je elkaar de ruimte geeft om naast jullie leven samen, ook ieder zijn eigen leven te hebben. Zelf op pad gaan met je vrienden of vriendinnen. Leuke dingen ondernemen zonder je partner vervult vaak een behoefte die we nog wel eens vergeten. Daarnaast merk je dan ook eens hoe het is als je partner er even niet is. Dat kan lucht geven, maar het zorgt er ook voor dat je je partner kan gaan missen.
9. Herken elkaars lastige momenten
Een liefdevolle relatie hebben betekent het herkennen van patronen bij je partner en daar op een goede manier mee leren omgaan. Iedereen heeft momenten dat je je minder goed voelt. Momenten waarop je meer of minder openstaat om aandacht aan je partner te geven. Wellicht is jouw partner een avondmens en moet je in de ochtend niet te veel van hem verwachten. Misschien moet je haar niet te veel lastig vallen wanneer zij net uit haar werk komt. Naast het rekening houden met deze momenten, kun je je partner er natuurlijk wel op wijzen wanneer dit voor jou niet prettig is.
10. Houd samen de stress buiten de deur
Stress in je leven heeft grote invloed op je dagelijkse functioneren en dus ook op je liefdevolle relatie. Met stress ben je sneller moe, je humeur is minder goed, het verlaagt je verlangen naar seks, je ergert je sneller aan onbenullige dingen bij je partner. Ga op onderzoek uit waardoor de stress ontstaat. Is deze stress gauw op te lossen of moet je ergens aan gaan werken? Wanneer je ontspannen bent sta je meer open voor je partner. Onderneem dus actie als je vaak stress of spanning in je lijf hebt.
11. Realiseer je dat een relatie niet perfect is
Er zal vrijwel altijd iets zijn in je liefdevolle relatie dat niet helemaal is zoals je het eigenlijk zou willen hebben. Natuurlijk is het belangrijk over dingen te praten, samen te kijken hoe ieders behoeften het beste kunnen worden ingevuld. Maar je liefdevolle relatie kan naar verwachting niet in alle behoeften voorzien. Misschien kun je een deel van je behoeften vervullen met andere mensen. Soms helpt het ook als je gewoon tevreden kunt zijn met de dingen zoals ze zijn.
Denk niet te zwart-wit in een relatie
Misschien vraag je je met enige regelmaat af of je partner wel de ware voor je is. Realiseer je dat een liefdevolle relatie meestal niet goed of fout is. De dingen zijn meestal niet zo zwart-wit, er zijn vele grijstinten (tenzij je een vriend of vriendin hebt die je mishandelt). Een liefdevolle relatie heeft positieve en minder positieve kanten. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe de balans uitvalt en of je relatie voor jou de moeite waard is om voor te gaan.
12. Zorg dat er een balans is in jouw eigen denken en voelen
In onze maatschappij zijn er nogal wat mensen die overmatig aanwezig zijn in hun denkwereld en minder verbonden zijn met hun gevoelsleven. Deze mensen nemen hun gedachten vaak uiterst serieus en daarnaast hebben ze slechts een beperkt idee bij wat ze nu eigenlijk precies voelen. Voelen zijn ze een beetje verleerd in een maatschappij waar het vooral gaat over het ontwikkelen van het ratio. Het denken is veelal heel luid aanwezig in het hoofd en vindt van alles (en vindt de dingen vaak niet goed genoeg), terwijl het gevoel veel subtieler is en zachter klinkt.
In een liefdevolle relatie is voelen heel belangrijk, want door te voelen weet je wat je als mens nodig hebt. Vervolgens kun je meer aandacht gaan geven aan de dingen die voor jou belangrijk zijn in een relatie. Oh ja, en wat je aandacht geeft ……..groeit! Zorgen voor een goede balans in je denken en voelen draagt dus bij aan een liefdevolle relatie.
In de online leeromgeving van The Happy Observer is de onlinecursus ‘Uit je hoofd en in je lijf‘ opgenomen die je helpt meer balans te brengen in je denken en voelen.
13. Stap samen uit jullie comfortzone en onderneem iets avontuurlijks
Onderneem zo nu en dan dingen die voor jullie beiden buiten jullie comfortzone liggen, maar die jullie graag zouden willen. Dat klinkt eng, en dat is nou net de bedoeling. Je weet niet hoe de dingen zijn, tot dat je het probeert. Deze avonturen kunnen ervoor zorgen dat de band tussen jullie sterker wordt. Jullie laten moeilijke en spannende dingen niet op zijn beloop, maar pakken het samen aan en groeien daardoor meer naar elkaar toe.
Tot slot, mocht je zelf nog hele goede tips hebben plaats ze dan hieronder!
Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)