Afgelopen week hield Lama Jigme Namgyal, oprichter van het Centre Culturel Tibétain in Luxemburg en Phuntsok Chö Ling in Rotterdam, een lezing in het Rotterdamse Timmerhuis over perceptie en de werking van de mind.
Door: thehappyobserver.nl
In de steriele kapsalonzaal van het Timmerhuis in Rotterdam zien we Lama Jigmé op slippers en traditionele oranje outfit en relaxte broek het podium betreden met aan zijn zij een nette jonge man die hem helpt met de communicatie met de zaal. Vol verwachting van wat gaat komen reageer ik wat verbaasd wanneer de lama aangeeft dat hij zich niet heeft kunnen voorbereiden op de lezing. Hij komt net van een reis terug, dus neem het hem niet kwalijk. Ook geeft hij aan dat zijn Engels matig is. Het is de realiteit van het leven, je hebt niet overal evenveel tijd voor, ondanks dat je dat misschien zou willen. Ligt een teleurstelling op de loer, bespeur ik bij mezelf? Je verwacht wel iets van een man die een groot deel van zijn leven gewijd heeft aan het bestuderen van de werking van de mind. Lama Jigmé breekt het ijs met grapjes over het Nederlandse woord “Gezellig” en blijkt geen voorbereiding nodig te hebben. Wat volgt is een twee uur durend diepgaand betoog waarbij de zaal aan zijn lippen ligt
Een betoog dat de essentie omvat dat de manier van hoe wij mensen naar dingen kijken sterk beïnvloed wordt door de geest die ons kan besturen zonder dat we ons daar van bewust zijn. We denken dat we intelligent zijn, maar wat we ons niet realiseren is dat onze mind (monkey mind) slimmer is. Wanneer we een meningsverschil of conflict hebben met bijvoorbeeld een collega dan zijn we geneigd ons te focussen op de 10% waar we ons aan storen en vooral de overige 90% van wat deze persoon nog meer is te vergeten. Hierdoor lijkt de betreffende persoon iemand die ver van jezelf afstaat, bijna een vijand, terwijl hij of zij ook gewoon een mens is met veel dezelfde waarden zoals wijzelf. Het ego creëert graag vijandschap en heeft winnen nodig om zichzelf beter te voelen dan een ander. Als je je hier niet bewust van bent dan laat je je besturen door je mind.
Lama Jigmé benadrukt dat iedereen in essentie gelijk is. Wat is hoger of lager opgeleid? Ben je beter omdat je meer verdient? Het is slechts tijdelijk en een perceptie van de mind. Religie of geen religie, dat maakt in essentie geen onderscheid in mensen. Het doden van mensen, wat veel gebeurd in de wereld, is op geen enkele manier goed te praten. Waarom zou jij goed zijn en de ander slecht? Iedereen komt het leven binnen via dezelfde deur van geboorte en verlaat het leven weer door dezelfde deur van het sterven. Wanneer mensen niet jouw mensen zijn, dan is dit een product van jouw mind, van het ego, en moet je daar extra aandacht aan gaan besteden.
De perceptie van de mind is hoe je naar dingen kijkt en hoe dit beïnvloed wordt door allerlei zaken zoals je achtergrond, je ervaringen, je emoties, hoe je je voelt etc. Veel mensen laten zich hierdoor besturen zonder het zich te realiseren. Voor sommige mensen wordt het zoeken naar het negatieve een gewoonte, volgens Lama Jigmé een zogenaamde “dogs nose attitude”: hoewel de zon schijnt en het park prachtig is, gaat de hond als eerste opzoek naar de stront van de andere hond.
Uit de zaal komt een vraag over wat je kunt doen met mensen die minder bewust zijn? Lama Jigmé geeft aan dat je een ander moeilijk kunt veranderen, maar jezelf wel. We zijn veelal geneigd het probleem bij een ander te leggen, maar probeer vooral jezelf te veranderen. Dit doe je door je bewustzijn en je mind te trainen, je monkeymind in te gaan zien, bijvoorbeeld doormiddel van meditatie. Er zal dan nog steeds zo af en toe sprake van regen zijn, maar dan ben je beschermd door een verbeelde “regenjas” en kun je kiezen hoe je reageert. Het leven is net als het weer: dan schijnt de zon en dan regent het. Het is prettig als je om kunt gaan met al deze schommelingen.
Een andere vraag uit de zaal gaat over het zoeken van contact met mensen uit de stad en de rol van het internet, waarop lama Jigmé aangeeft dat hij weinig ervaring met het internet heeft, maar dat van echt contact pas sprake is doormiddel van face to face contact. Dan pas zie je het gehele pallet van een persoon om goed contact te kunnen maken en de ander te kunnen begrijpen.
Aan het einde van de lezing geeft Lama Jigmé nog een oefening mee, een oefening om het bij het positieve aspect te houden, in het gesprek met anderen. Een oefening om de “ja maar” weg te laten. Zo ook na deze lezing, of je moet het echt niks vinden, want geeft lama Jigmé aan, het gaat altijd zo: ja, het was een mooie lezing maar hij praatte wel onduidelijk en ja, het was een inspirerend verhaal, maar het was wel een rare man. We hebben de neiging altijd iets negatiefs te moeten zoeken, ook wanneer we iets positief beoordelen. De uitdaging is om het enkel bij het positieve te laten.
De lezing betreft een inspirerend en leerzaam verhaal van een inspirerend persoon, toepasbaar in ieders dagelijkse leven, of het nu bij je thuis is of op het werk. Op de vraag of er een vervolg moet komen op deze zomerlezing wordt door de mensen in de zaal met enthousiasme gereageerd.
We zijn er benieuwd naar!
Hoe denk jij erover? Reageer hieronder :)